Diari digital de la comarca de Sóller
Dissabte, 6 de març de 2021   |   11:36
 
Enquesta  
S’ha de fer un aparcament al camp Infante Lois?


No
 
El crematori situat al tanatori de Son Sang.
28/09/2018 | 08:56
Les incineracions es redueixen al 30%
SaVeu

Una avaria al forn crematori del cementeri que s’arrossega des del mes de desembre de l’any passat ha reduït dràsticament el número de cremacions, fins al punt que les que s’han efectuat enguany suposen un terç de les que es practicaren en el mateix període de l’any passat.

Sumat a la més que significativa reducció del número de cremacions en un mercat que fins l’any passat anava a l’alça, la reducció de feina posa en entredit la situació econòmica de la Funerària Municipal Sóller (FMS). La reducció de cremacions ha minvat significativament els ingressos de l’empresa pública si es té en compte que per a cada servei que no es fa l’empresa deixa d’ingressar 500 euros.

Des de principis d’any fins al dia d’avui el forn ha realitzat la cremació de 36 difunts, una xifra totalment irrisòria si es comparen amb les 97 que es varen practicar en el mateix període de l’any passat. El fet que el forn hagi de funcionar pràcticament a ralentí, ha fet que les funeràries de Mallorca que acudien a Sóller a fer les cremacions hagin optat per realitzar aquests serveis de cremació a altres instal.lacions de l’illa.

La situació descrita ve motivada per una avaria que es va produir al sistema informàtic del forn crematori a finals d’any. En el mes de desembre es va produir la pana i a hores d’ara l’Ajuntament, a través de la Funerària Municipal de Sóller, no ha donat una solució tècnica a l’avaria.

L’Ajuntament ha optat per limitar les cremacions mentre el forn no es repari com a mesura pal.liativa als problemes tècnics. D’aquesta manera, la funerària tan sols practica incineracions a difunts de la vall, refusant els serveis que li sol.licitaven empreses del sector foranes.

El crematori de Sóller s’havia fet un lloc en el sector funerari de Mallorca, ja que permetia a les empreses de pompes fúnebres practicar cremacions de forma ràpida, esquivant així les llistes d’espera existent als crematoris de Palma i Inca. Tot aquest mercat està perdut des de principis d’aquest any.
La manca d’activitat ha produït un desequilibri en els comptes de l’empresa pública. En el seu pressupost de 2018 havia previst uns ingressos de 49.000 euros procedents de les cremacions, una xifra que serà impossible d’assolir. Les previsions pressupostàries es realitzaren a partir de les incineracions practicades durant el 2017, que es situaren en les 120. Amb les cremacions que s’han fet enguany s’han recaptat 18.000 euros.

L’avaria es va produir poc temps després que l’Ajuntament invertís en el crematori 33.000 euros que es destinaren a la millora de la purificació dels fums de les cremacions i un sistema informàtic que controla el procés d’incineració que no ha funcionat.

“Hi fan feina”

Des de Sóller 2010, empresa que gestiona la funerària, han informat que actualment “hi fan feina” per subsanar les deficiències que presenta l’incinerador i confien que en poques setmanes es normalitzi el seu funcionament. Han explicat que l’equip informàtic que donava problemes s’ha substituït i que actualment es treballa en instal.lar un cremador per minvar l’emanació de fums cap a l’exterior.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a