Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 26 d'abril de 2024   |   01:06
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
La campanya de vacunació arranca demà
06/11/2018 | 15:48
Arranca la vacunació contra la grip
saveu.cat

La Conselleria de Salut distribuirà 2.000 dosis de vacunes contra la grip estacional a la comarca de Sóller. Enguany, la campanya començarà demà dia 7 de novembre i es perllongarà fins al 15 de desembre.
 
Així, Salut distribuirà 149.700 dosis de vacunes a les Illes Balears, 124.700 de les quals es destinaran a les persones de més de 65 anys que viuen en el seu domicili, les persones menors de 65 anys amb factors de risc, els treballadors sanitaris, els treballadors de serveis essencials, els cuidadors de malalts i les dones embarassades.

Durant la campanya passada es varen vacunar 1.781 persones a la vall, una xifra que enguany els responsables del centre de salut de Sóller volen elevar fins a les 2.046, dels que 1.400 corresponen a persones majors de 65 anys.

Per rebre la vacuna s'ha de sol.licitar cita prèvia al centre de salut o a les unitats bàsiques de salut de la comarca. 

 

Col·lectius de risc
 
Els col·lectius de risc establerts són els següents:
 

  • Les persones majors de 65 anys.
  • Els adults i els infants amb malalties cròniques relacionades amb el sistema pulmonar, el sistema cardíac, les insuficiències respiratòries i l’asma, la diabetis i les malalties renals.
  • Les persones immunodeprimides (persones amb un dèficit en el sistema immunitari).
  • Els pacients amb obesitat mòrbida.
  • Els malalts afectats per algun tipus de deteriorament cognitiu (síndrome de Down, demències, etc.).
  • Les persones amb un implant coclear (dispositiu auditiu) o en espera de rebre’l.
  • Les dones embarassades. Enguany es continua recomanant la vacunació a les embarassades en qualsevol mes de la gestació. La vacunació de les mares protegeix també els futurs nounats.
  • Els serveis essencials per a la comunitat. Es recomana molt especialment la vacunació als col·lectius que poden transmetre la grip a les persones dels grups de risc, com són el personal sanitari, el personal de les residències de gent gran i de residències de discapacitats, els cuidadors de malalts amb patologia crònica o les persones que hi conviuen, i els que ofereixen serveis de resposta ràpida a la comunitat o hi treballen (policia, bombers, protecció civil).
  • Educadors d’escoletes de 0 a 5 anys.
  • Com en les altres campanyes, es repartiran vacunes entre diverses institucions: centres penitenciaris, residències geriàtriques i de persones discapacitades, llars d’ancians i mútues de treballadors.

 
Les persones interessades a vacunar-se poden demanar cita prèvia al Servei de Salut telefonant al 971 43 70 79.
 
Dades de vacunació de la campanya 2017-2018
 
Durant la campanya de vacunació 2017-2018 es varen vacunar 118.123 persones a les Illes Balears (96.219, a Mallorca; 7.730, a Menorca; 13.389, a Eivissa, i 785, a Formentera).
 
Concretament, es varen vacunar 75.922 majors de 65 anys a les Illes Balears (61.681, a Mallorca; 5.314, a Menorca; 4.954, a Eivissa, i 293, a Formentera).
 
Respecte de les persones menors de 65 amb criteris d’inclusió com a col·lectius de risc, es varen vacunar 42.201 persones (34.538, a Mallorca; 2.416, a Menorca; 4.954, a Eivissa, i 293, a Formentera).
 
Xarxa sentinella en els centres de salut
 
La xarxa sentinella de la grip està integrada per 34 metges sentinelles (27 metges de família i 7 pediatres). Aquests professionals fan feina a 28 centres de salut de Mallorca —13 a Palma i 15 a la Part Forana—, 3 de Menorca i 3 d’Eivissa. Aquests sentinelles comuniquen setmanalment a la Direcció General de Salut Pública i Participació els casos de grip detectats i, a més, recullen mostres per analitzar-les i poder caracteritzar els virus gripals circulants. D’aquesta manera, es pot fer un seguiment detallat de l’evolució de la grip entre la població i aplicar les mesures preventives i assistencials que siguin necessàries.
 
En la campanya 2017-2018, els 34 metges de la xarxa sentinella —que està operativa des d’octubre a maig— varen detectar 781 casos totals acumulats.
 
Davant la simptomatologia de la grip cal acudir al centre de salut
 
Els pacients amb simptomatologia de la grip poden acudir als centres de salut i fora de l’horari als punts d’atenció continuada (PAC). Els centres de salut i els PAC donen una assistència més ràpida i eviten els desplaçaments als hospitals.
 
Consells per alleugerir els símptomes de la grip
 
La grip no es cura amb medicaments, però es poden prendre mesures per mitigar-ne els símptomes: fer repòs, beure molt de líquid —aigua i sucs— i prendre antipirètics són les més recomanades. També s’han d’extremar les mesures higièniques per evitar-ne la transmissió, per exemple rentar-se les mans, tapar-se la boca en tossir, procurar no reutilitzar els mocadors, etc.
 
En qualsevol cas, els malalts no han de prendre antibiòtics si no és per indicació del metge, ja que en tractar-se d’un procés víric no són eficaços. A més, els antibiòtics sempre han de ser prescrits per un metge.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a