Diari digital de la comarca de Sóller
Diumenge, 20 de setembre de 2020   |   18:12
 
Enquesta  
Està massa inactiu el govern municipal de l’Ajuntament de Sóller?


No
 
Estat actual que presenta una platja creada el 2012.
27/12/2019 | 08:58
Una platja reduïda al 50% en set anys
SaVeu

El Port de Sóller perd metres de platja cada dia que passa. La que va ser denominada popularment com la “platja d’Albacete” des que es va crear l’any 2012 ha perdut més de la meitat de la seva superfície d’arena com a conseqüència dels temporals i les corrents marítimes fins al punt que en alguns trams la franja de platja ja és completament inexistent.

Demarcació de Costes va elaborar un projecte amb el que estima que seria necessària una inversió de 400.000 euros per escometre diverses reparacions que permetrien recuperar el litoral que s’ha perdut al llarg dels darrers quatre anys. Carles Simarro (PP), batle de Sóller i anterior cap de la Demarcació de Costes a les Illes Balears, ha explicat que “existeix aquest projecte que va ser elaborat durant el meu mandat a Costes”, el qual preveu realitzar diverses intervencions per garantir la protecció de la costa de la platja d’Albacete, també coenguda com la platja nova. Però, els canvis a nivell polític han deixat aquesta actuació, segons ha reconegut, en el llimb i sense pressupost assignat dins el Ministeri de Transició Ecològica malgrat que ja disposa dels informes mediambientals realitzats.

La proposta que elaboraren els tècnics de Costes contempla diverses actuacions que, per altra banda, algunes ja estaven incloses en el projecte original que s’executa l’any 2012 al Port. L’actuació més important consisteix en recrèixer l’espigó del costat esquerre de la platja nova amb un braç perpendicular a l’actual per donar-li una forma d’ela majúscula. Segons el batle, aquest mur de roques té com finalitat protegir l’arenal de l’embat de les ones, especialment quan hi ha temporal de mestral al Port de Sóller “ja que actualment no té cap tipus de protecció”. Una altra actuació incorporada en el projecte és el de recuperar l’arena amb l’aportació de nou sediment i construir un contramur a la paret del passeig per aturar les filtracions d’aigua dolça que provoca una important pèrdua d’arena durant els hiverns.

Per a Simarro, l’actuació prevista a la platja nova “és fonamental per preservar una platja que agrada, té molts usuaris i per garantir la seguretat del passeig marítim del Través davant els temporals de la mar perquè actualment està desprotegit”. Simarro ha recordat que algunes de les actuacions incloses en el projecte varen ser retirats del primer “per les crítiques que va suscitar entre els partits d’esquerres”, però assenyala que “el pas del temps ha demostrat que eren necessàries ja que la platja ha anat perdent gran quantitat d’arena i està abocada a la desaparició amb uns anys més”. Segons recorda el batle del seu pas per Costes, els tècnics d’aquest departament prepararen el projecte “perquè constataren que la platja necessita ser estabilitzada”, cosa que “només serà possibile executant l’actuació que aturi els temporals i les corrents que danyen la platja i posen en entredit la protecció del passeig”.

Platges beneficiades

La desaparció de part de l’arena de la platja nova ha afavorit el creixement d’altres dos litorals dins el Port de Sóller mateix. Les platges de Can Generós i la del Mònaco han guanyat metres a la mar en els últims anys com a conseqüència del procés erosiu que ha sofert la platja nova.

Les corrents marítimes han transportat l’arena a uns punts on fins fa uns anys aquest material era pràcticament inexistent, ja que les dues platges beneficiades estaven constituïdes principalment de bales i pedres de petit tamany.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a