Diari digital de la comarca de Sóller
Diumenge, 20 de setembre de 2020   |   19:59
 
Enquesta  
Està massa inactiu el govern municipal de l’Ajuntament de Sóller?


No
 
La casa d'Isabel II està coberta de bastiments.
03/01/2020 | 08:51
Deu anys en perill de caure
SaVeu

La casa que forma cap de cantó entre el carrer d’Isabel II i l’avinguda de Jeroni Estades està d’aniversari. Ara fa deu anys, quan corria finals de l’any 2009, va ser coberta de bastiments degut al seu precari estat de conservació que arribava a l’extrem que amenaçava ruïna. D’aleshores ença, el principal accés al centre de Sóller té una taca degut als bastiments i la tela fosca que cobreixen les dues fatxades que té l’immbole, que a més generen molèsties als habitatges que hi confinen. Es tracta de la casa de la vergonya, com alguns afirmen, ja que els successius consistoris que han governat Sóller en els darrers deu anys no han aconseguit posar punt i final al problema. I els bastiments, mentre, segueixen al mateix lloc.

La situació va registrar un punt d’inflexió ara fa un any, quan el titular de l’immoble va iniciar unes obres que, en principi, semblaven que acabarien amb el problema i suposaria la retirada definitiva de les bastides. Però el temps ha corroborat que les obres quedaren a mig fer ja que els operaris no han acabat els treballs i l’estructura de metall continua al mateix lloc.

Els serveis tècnics i juridics de l’Ajuntament de Sóller han hagut de posar en marxa, per enèssima vegada, un nou procediment legal per forçar el propietari d’aquest edifici perquè acabi la reforma de la casa d’una vegada per totes. La finalitat és la d’acabar amb la imatge que ofereix un edifici que durant una dècada ha estat coberta de bastiments, ja que a hores d’ara no es veu una solució ja que els requeriments municipals no han tengut els fruits esperats per l’Ajuntament. El municipi vol garantir la seguretat dels usuaris de la via pública que ara mateix no està preservada.

Des de l’Ajuntament han explicat que la llicència d’obres que va permetre l’inici de la consolidació de la casa a hores d’ara ja ha caducat. Han transcorregut els 24 mesos que estableix la normativa vigent, per la qual cosa el seu titular haurà de tramitar un nou permís. El municipi també té en marxa la declaració de caducitat del permís.

Però en aquesta ocasió, l’Ajuntament vol pressionar perquè els treballs es facin d’una vegada per totes. Segons han explicat fonts municipals, els tècnics han elaborat els informes que han servit per dictar l’ordre d’execució perquè s’acabin les obres i es retirin els bastiments. Des dels serveis jurídics han assegurat l’ordre d’execució ja ha estat dicatada i que el titular estarà obligat a realitzar les obres. “Si no compleix novament s’expediran multes coercitives fins que acabi l’obra”, han assegurat des dels serveis jurídics de les Cases de la Vila. El problema amb el que es troba l’Ajuntament és que les notificacions que han estat enviades al propietari de la casa no han tengut una resposta, per la qual cosa el municipi no pot posar en marxa el comptador per fer efectiu el compliment de l’ordre.

Informes tècnics

Per dictar l’ordre d’execució de les obres de consolidació de la casa, els serveis tècnics han elaborat uns informes que recullen les deficiències estructurals que presenta l’edifici, que poden suposar un perill per a la seguretat pública.

L’informe recull com han aparegut esquerdes a les parets mestre que afecten a l’estabilitati consistència a l’edifici i als murs de càrrega, es produeixen caiguda de materials i l’apuntalament que hi ha actualment és deficient. L’informe detecta problemes estructurals a les fatxades que podrien arribar a posar en perill la integritat de l’edifici si no s’actua amb celeritat per tal de resoldre’ls.

L’estudi tècnic constata un evident deteriorament de la casa i ordena una actuació immediata per subsanar tots els problemes estructurals que presenta.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a