Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   05:44
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
L’alfàbia que ha estat restaurada servia per a la conservació de carn.
08/02/2020 | 07:25
Una gerra islàmica restaurada
SaVeu

El Museu de Mallorca acollirà la presentació de la primera peça de ceràmica que ha estat restaurada que es va extreure del jaciment arqueològic d’Almallutx. Es tracta d’una alfàbia de test que ha requerit mesos de treball per poder-la reconstruir per adquirir la seva forma original.

La gerra va ser extreta del jaciment musulmà que es troba submergit baix les aigües del Gorg Blau. L’equip d’investigadors del que forma part el solleric Jaume Deyà va localitzar el poblat islàmic que entre els anys 1229 i 1232 es va instal.lar a Almallutx amb motiu de la invasió cristiana promoguda per Jaume I, que va expulsar els àrabs de Mallorca.

Segons ha explicat Deyà, l’alfàbia va ser extreta del jaciment l’any 2012. En total es varen recuperar set recipients similars de gran tamany més altres cinc més petites, a més de plats, ceràmiques i fins una vintena d’objectes que en el futur s’hauran de sotmetre a restauració. De moment, els arqueòlegs disposen de dues alfàbies totalment restaurades, que han requerit d’un laboriós procés de restauració propiciat per la seva antiguitat i per haver estat submergides davall l’aigua de l’embassament durant dècades. En aquest sentit l’arqueòleg solleric ha explicat que les peces que properament es presentaran “han necessitat d’un procés especial de restauració degut al seu estat de conservació”. Les dues peces mideixen 90 centímetres d’alt per uns 60 d’amplada.

Per conservar la carn

El més curiós de la peça que ara ha estat recuperada és que no servia per transportar líquids com es podria pensar. Jaume Deyà ha explicat que “la peça feia olor a oli ranci”, per la qual cosa va ser sotmesa a un estudi amb el qual es varen descobrir restes de safrà, oli i sucs de cítrics. La conclusió és que el recipient servia per a la conservació de la carn, d’acord amb la fórmula que utilitzaven els musulmans d’aquella època.

Les investigacions a l’entorn del jaciment musulmà continuen a pesar que no es fan excavacions. El treball de Deyà i el seu equip es centra en el treball de laboratori per analitzar les peces rescatades. I també en trobar finançament per seguir treballant en les investigacions a pesar que l’administració pública no recolza la iniciativa. “Des de 2012 estam esperant unes ajudes del Consell de Mallorca que no arriben”, ha assegurat Deyà, que assegura estar cansat de sentir promeses de polítics que no s’arriben a materialitzar mai.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a