Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 18 d'abril de 2024   |   02:39
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Un establiment solleric que roman tancat.
03/04/2020 | 08:44
6.000 treballadors del teixit productiu, aturats
SaVeu

El teixit productiu de Sóller està pràcticament paralitzat. Després de l’entrada en vigor de les mesures que restringeixen l’activitat laboral a feines que són estrictament necessàries, el municipi s’ha vist abocat a l’aturada gairebé total. Amb tot, la quarantena ha deixat una població de gairebé 6.000 treballadors sense el seu lloc de feina habitual, molts dels quals a través d’expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), o vacances o dies lliures retribuïts.

Uns 4.500 treballadors que desenvolupen el seu lloc de feina a Sóller (entre assalariats i autònoms) i altres 1.400 que es desplacen fora de la vall per complir amb la seva jornada laborals (segons dades de la Tresoreria General de la Seguretat Social i el Govern balear) es veuen obligats aquests dies a realitzar un confinament obligat que es perllongarà inicialment fins passada la Setmana Santa deixant de costat la seva activitat laboral quotidiana. El fet que el municipi tengui una economia basada en el turisme i els serveis ha fet que les limitacions del confinament hagi suposat una gran estocada, circumstància que es suma al fet que molts llocs de feina són incompatibles amb el teletreball. Tot plegat fa que a hores d’ara Sóller està pràcticament aturat, la qual cosa implicarà una costosa factura per a treballadors i empreses al llarg dels propers mesos.

Tot perquè set de cada deu llocs de feina (un 71% del total) estan directament relacionats amb el turisme i els serveis, un fet que serveix per donar llum a la greu situació en la que queden nombroses empreses i assalariats amb la crisi sanitària del coronavirus.

Si fins la setmana passada alguns establiments i empreses es salvaven de la suspensió d’activitats, l’enduriment de les mesures de confinament els ha obligat a cessar temporalment. Així, tot el sector de la construcció i els sectors que hi venen al darrera (fusters, lampistes, electricistes, magatzems de materials, ferreteries, etc) han hagut de cessar de cop de fer feina, el que ha suposat enviar centenars de persones a casa durant algunes setmanes.

Primer trimestre

Una altra dada molt significativa que posa de manifest l’abast de la destrucció econòmica que suposa la crisi del coronavirus la proporciona l’Institut Balear d’Estadística. A partir de les dades d’afiliació a la Seguretat Social, posa de manifest com en el primer trimestre de l’any passat a Sóller hi havia 4.700 persones fent feina, un número d’assalariats que tècnicament a dia d’avui no poden sortir de casa per anar al seu treball perquè ho tenen prohibit. Les empreses estan que tremolen per si la situació s’allarga en el temps.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a