Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 4 de juny de 2020   |   16:17
 
Enquesta  
Haurien d’obrir ja les instal.lacions esportives de Sóller, tal i com permet la normativa?


No
 
A partir d'avui algunes activitats estan permeses
11/05/2020 | 07:20
Sóller entra en fase 1 i celebra el Firó
saveu.cat

A les zero hores d'avui dilluns, Sóller ha entrat en la fase 1 de la desescalada, una fita que s'assoleix el mateix dia en el que el municipi reviurà la festa més esperada de l'any que en el 2020 s'haurà de celebrar des del confinament. Firó i procés de desescalada confrontaran avui en un dia certament insòlit en la història de Sóller.

Tot i que es flexibilitzen les mesures del confinament, la celebració del Firó quedarà reduïda a uns actes virtuals que s'emetran a través de les xarxes socials. S'ha d'assenyalar també que avui les forces de seguretat incrementaran la vigilància per donar compliment a les noves mesures de la desescalada, especialment aquelles que fan referència a les restriccions en les aglomeracions.

Què podem fer a partir d'avui?

A partir d'avui podrem anar a prendre un cafè o una canya a la terrassa del nostre bar de confiança a qualsevol hora; també podrem visitar els comerços dels municipis de l'illa segons el seu propi horari; i reunir-nos amb fins a deu familiars i amics.

Amb la fase 1, tot i que seguirà havent restriccions, es destensará el confinament. No obstant això, tot i les normes, l'arribada d'aquesta fase alegra a molts, perquè amb ella tornaran els cafès i les canyes a les terrasses dels bars (tot i que encara no es podrà estar a l'interior de el local); podrem reunir-nos amb els familiars i amics, en un domicili o a l'aire lliure, després de gairebé dos mesos, ja que es permetrà la mobilitat entre els municipis de l'illa. En aquests esperats trobades podrà haver un màxim de deu persones, sempre que no pertanyin a col·lectius vulnerables o tenguin el virus. També es podrà anar a les segones residències.

La 1 també és la fase que autoritza els comerços començar a reactivar els seus negocis, sempre que compleixin les condicions d'aforament i distanciament. Es podrà treballar, que és el que molts volen i necessiten ara, dinamitzant així l'economia, tant individual com col·lectiva. Els mercadet també podran celebrar-se.

Així mateix, la fase 1 concedirà a més persones la possibilitat d'acomiadar-se d'un ésser estimat mort -encara que no tornen els ritus fúnebres tal com els coneixem-. Si els enterraments i vetlles són a l'aire lliure, podran assistir fins a 15 persones; i 10 en un lloc tancat. I obriran les portes, una altra vegada, els temples de culte.

Abans de res, prudència, perquè el virus segueix aquí i cal controlar l'epidèmia. Així, durant la realització de qualsevol de les activitats anteriors sempre hauran de respectar les normes bàsiques de l'anomenada nova normalitat: un distanciament físic de 2 metres, una cautelosa cura de la higiene personal (sobretot el rentat de mans) i l'ús de la mascareta en el transport públic.

Franges horàries: ¿Es mantenen?
Les noves possibilitats de moviment (anar a una botiga, prendre un cafè en una terrassa ...) no estan sotmeses a limitacions horàries. Les franges horàries per fer esport i els passejos de menors de 14 anys i la gent gran es mantenen "per intentar que els col·lectius no coincideixin durant les seves activitats. 

Claus de la nova normalitat

Veure a familiars i reunions de deu persones. Es podran visitar familiars a la mateixa illa i es permetran les reunions de fins a deu persones, ja sigui a l'aire lliure o en una casa. Els ciutadans han de mantenir les mesures de seguretat, amb una distància mínima de dos metres i complir amb les mesures d'higiene i protecció. En aquesta fase no es permet encara anar a les residències de gent gran.

Viatjar en el mateix vehicle. Els que convisquin podran viatjar en el mateix vehicle sense distància de seguretat. Si no és així, podran anar dues persones al cotxe, el conductor i el passatger en la part de darrere i zona oposada.


Terrasses al 50%. Podran obrir les terrasses dels establiments d'hostaleria limitant-se al 50% de les taules permeses. La norma autoritza les reunions a les terrasses d'un màxim de deu persones per taula, però han de mantenir la distància de seguretat de dos metres i la mateixa distància amb altres taules, una exigència que el sector de restauració veu com un handicap més per a la reobertura. Es podrà fer ús d'aquest servei a qualsevol hora. No hi pot haver elements que siguin un focus de contagi com setrills, palilleros o tovallons, es prioritza que les cartes siguin en dispositius electrònics, pissarres o cartells i l'ocupació màxima dels lavabos serà d'una persona.

Comerços. En aquesta fase es permet l'obertura de botigues de menys de 400 metres quadrats sense cita prèvia i no s'inclouen centres comercials llevat que els negocis tenguin accés exterior individual. L'aforament màxim per als comerços serà del 30%, amb una distància de dos metres i un horari d'atenció preferent a grans.

Mercats. Si així ho decideix l'ajuntament podran procedir a la seva reobertura dels mercats amb una limitació a el 25% dels llocs habituals.

Cultes religiosos, sales de vetlla i enterraments. Es podrà anar a missa o a cultes religiosos però sense superar el terç de l'aforament. També es permeten celebrar enterraments i sales de vetlla, de fins a 15 persones a l'aire lliure i deu en un lloc tancat.

Espectacles i congressos. S'autoritzen els actes i espectacles culturals de menys de 30 persones en llocs tancats, i a l'aire lliure de menys de 200 persones, sempre que estiguin assegudes i mantenint la distància necessària; les visites als museus seran amb un terç d'aforament i sense activitats. També es podran realitzar produccions audiovisuals, així com la celebració de congressos i seminaris respectant la distància i amb menys de 30 assistents.

Turisme actiu i esport. La fase un possibilita el turisme actiu en grups limitats, fer esport en què no hi hagi contacte, com el tennis o l'atletisme, a les instal·lacions esportives a l'aire lliure i sense públic, i esports individuals en centres tancats amb cita prèvia.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a