Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   08:12
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Gent per Sa Lluna amb la mascareta
13/07/2020 | 16:24
Sóller es posa la mascareta
saveu.cat

Una aclaparadora majoria de ciutadans han sortit avui al carrer amb la mascareta posada. I això que tècnicament l'obligació de dur-la al carrer i als espais privats d'ús públic no ha entrat en vigor fins avui migdia.

Així i tot, pràcticament tota la ciutadania ha respost a la crida de les autoritats i s'han equipat amb els protectors facials per evitar contagis de coronavirus. A pesar de les altes temperatures regnants en la jornada d'avui, els ciutadans han respost amb responsabilitat posant-se la mascareta. I no sols els oriünds. La gran majoria de turistes que han pul.lulat avui per Sóller també han fet cas de les recomanacions i han transitat amb la mascareta.

La resolució que regula l'obligació de l'ús de la màscara a Balears ha entrat en vigor amb excepcions i sense sancions durant aquesta primera setmana, és a dir, fins a dia 20 d'aquest mes "per assegurar un període d'adaptació a la normativa", tal com ha explicat la consellera de Salut i Consum Patricia Gómez.

Segons ha informat Gómez en roda de premsa, els casos en què no serà obligatori l'ús de mascareta són en situacions de consum d'aliments i de begudes. En aquest sentit, ha matisat, "això no vol dir que la màscara pugui treure només quan es ingereixi, però cal ser responsables". És a dir, ha afegit, "si entre plat i plat no hi ha molt temps i no s'allarga la sobretaula hores, no cal utilitzar-la, perquè tampoc és aconsellable manipular-la contínuament".

Tampoc ara falta fer servir la mascareta a la pràctica d'activitat física, activitat aquàtica o quan s'utilitzen instruments musicals de vent; a la feina, "sempre que sigui possible mantenir el metre i mig de distància entre empleats"; ni en espais de naturalesa i aire lliure fora de nuclis de població, en platges, passejos marítims i piscines, "sempre que es pugui mantenir distància interpersonal de seguretat".

A més, s'exceptua el seu ús a menors de 16 anys en activitats de lleure infantil i juvenil, "sempre que aquestes es produeixin amb el seu grup habitual de convivència"; a persones afectades per una malaltia respiratòria, la qual es pugui veure agreujada pel seu ús, dependents o amb alteració de conducta o casos supòsits de força major per a utilitzar-la, com, per exemple, fumar.

Mentrestant, ha matisat, serà "recomanable" en espais oberts o tancats quan hi hagi reunions o una possible confluència de persones no convivents, tot i que es pugui mantenir la distància de seguretat.

En la resta de supòsits, ha indicat, totes les persones majors de sis anys han de portar mascareta en tot moment, tant en la via pública com en espais a l'aire lliure, en espais tancats d'ús públic o zones d'atenció al públic d'edificis públics o privats, quan es pugui concórrer en el mateix lloc amb persones no convivents.

Tipus de mascareta

Sobre què mascaretes es podran utilitzar, la consellera de Salut i Consum ha mantingut que es recomana utilitzar les de tela, les higièniques o quirúrgiques; així com les FFP2 en el cas de les persones de risc.

No obstant això, ha insistit, no aconsellen les que tenen vàlvula exalatoria, ja que, ha explicat, "aquestes s'han d'utilitzar en casos molt concrets". En aquest sentit, preguntada per la possibilitat de finançar les mascaretes ara que seran obligatòries, Gómez ha assegurat que "no està previst que es financin les quirúrgiques encara que s'estudia poder fabricar i facilitar-ne als col·lectius vulnerables".

Així mateix, ha posat èmfasi que "la mesura no té cap afany recaptatori, sinó que el que pretén és informar i protegir els ciutadans de les Illes i els que les visiten".

Aforaments

Per la seva banda, l'assessora tècnica per al desconfinament, Marga Frontera, s'ha referit a les modificacions de l'acord de Consell de Govern, de 19 de juny, en relació a aforaments i altres aspectes.

Així, pel que fa a aforaments en reunions socials de caràcter particular, és a dir, reunions amb amics o família, s'ha fixat que puguin participar 30 persones en entorns tancats i 70 a l'aire lliure.

La raó d'aquesta decisió, ha explicat Frontera, és que "molts dels nous contagis es produeixen en aquest tipus de situacions". No obstant, ha matisat, "aquesta decisió no afecta les persones que són convivents".

Pel que fa a l'apartat de cerimònies i casaments, s'aclareix que aquest tipus d'activitats que poden reunir fins a 250 persones a l'aire lliure i 150 en sales tancades es refereix exclusivament a cerimònies de tipus oficial.

D'altra banda, ha apuntat que s'ha eliminat el límit de 25 persones en activitats no regulades, com ara acadèmies o centres de formació, implementat l'ús de mascareta i fixant un aforament del 75%.

De la mateixa manera, s'ha de garantir en tot moment la distància de seguretat a l'entrada i sortida d'espais culturals i esportius, amb l'obligatorietat de l'ús de la màscara, llevat de quan es consumeixi.

Així mateix, i atenent a l'obligació de l'ús de mascareta, s'ha pogut incrementar fins a 30 persones que puguin participar en assajos i actuacions de coral i bandes de música, respectant la distància de seguretat i utilitzant la màscara, a excepció dels que treballin amb instruments de vent.

També, ha afegit Frontera, s'ha eliminat la restricció que existia d'ús únic d'una hora per part d'un grup determinat en locals d'oci infantil, tot i que es manté l'aforament en 50% i es fa especial èmfasi en l'observació de la necessitat de rentat freqüent de mans.

Pel que fa a el transport, s'amplia l'aforament dels taxis fins al 100%, amb l'obligatorietat d'ús de mascareta en el transport públic i també privat, llevat de quan els que viatgin en el vehicle privat siguin tots convivents.

Finalment, s'ha imposat el tancament màxim a les 2 hores dels establiments de jocs i apostes, de la mateixa manera que en els locals d'oci nocturn.

Concentracions, ports i aeroports

D'altra banda, pel que fa a concentracions d'aquest cap de setmana en determinades zones, la consellera de Salut i Consum ha defensat que "el Govern treballa des de l'inici de la pandèmia per adaptar-se a la seva incidència i adoptar mesures urgents per tal de pal·liar aquest tipus de situacions i revertir-com més aviat millor".

"A la concentració de persones durant molta temps hi ha risc i cal actuar ràpid. No podem permetre la reincidència en algunes situacions, cal ser contundents amb mesures i sancions", ha insistit.

Amb tot, pel que fa a la situació dels controls en ports i aeroports, Gómez ha apuntat que "el Govern plantejarà que amb els països on hi hagi una incidència acumulada superior a la d'Espanya, es prenguin mesures a l'arribada d'aquests viatgers per a la seva ràpida identificació perquè, quan s'ha fet, que ha estat de forma puntual, perquè molts tenen les fronteres tancades, les persones col·laboren ".

En canvi, sobre les PCR, ha conclòs, "tenen sentit en un moment donat concret, en persones que ingressen o col·lectius de risc".



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a