Diari digital de la comarca de Sóller
Dissabte, 16 de gener de 2021   |   01:09
 
Enquesta  
S’ha de fer l’edifici d’aparcaments del camí del Cingle, al Port?


No
 
Un dels aparells que s’utilitzen per avaluar la qualitat de l’aire de Sóller.
10/10/2020 | 09:01
Gran concentració de contaminants a Sóller
SaVeu

Els resultats preliminars d’un estudi que actualment s’està realitzant a Sóller posa de manifest una elevada concentració de substàncies contaminants a l’atmosfera fins al punt que la qualitat de l’aire queda entre les cordes ja que supera les recomanacions màximes que estipula l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

La iniciativa parteix d’un grup de persones residents a la vall que han posat en marxa el projecte “Sóller per l’aire”, del qual es coneixerà el primer avanç dels resultats de la primera fase a partir del 23 d’octubre. Però les dades recollides fins ara no són gaire optimistes en tant que les quatre estacions que mesuren la qualitat de l’aire han detectat una presència molt elevada de substàncies contaminants especialment en la franja horària del dematí.

Concretament entre les 8 i les 10 hores del dematí, tal i com ha explicat Barry Byrne, promotor de “Sóller per l’aire”, que posa de manifest que la iniciativa que promou té com a finalitat “monitoritzar la qualitat de l’aire i crear conscienciació sobre la contaminació”.

Tot i que no hi ha dades concloents perquè l’estudi encara està en fase de recopilació de dades, Byrne apunta que la contaminació de l’atmosfera que registra Sóller es pot deure a diversos factors com ara “les cremes controlades, els vehicles o les estufes, entre d’altres”. I no es mostra gaire esperançat que la qualitat de l’aire millori a curt termini perquè creu que en arribar el ple hivern l’encesa d’estufes i aparells de calefacció la contaminació anirà en alça.

El que crida l’atenció de l’anàlisi dels resultats obtenguts fins ara és que hi ha una franja horària (entre les 8 i les 10 hores del dematí) que el grau de contaminació que han registrat algunes de les estacions supera els valors màxims diaris que ha fixat l’OMS, tot i que per a Barry Byrne “en general la qualitat de l’aire és bastant bona a Sóller però a certes hores està molt malament”.

Per dur a terme l’estudi, els integrants de “Sóller per l’aire” disposen de quatre equips de medició que es troben situats a l’Alqueria del Comte, Cas Jurat, Sant Jaume i l’Horta de Biniaraix.

En opinió del promotor d’aquest estudi, que properament donarà a conèixer les dades completes que s’han recopilat, l’informe final té com a objectiu “ser una primera passa per despertar l’interés de la població i posar damunt la taula la contaminació que sofreix l’aire”, que per a Byrne “és tan important com la que pot afectar l’aigua” i assegura que “tenir un aire net és un dret, a l’igual que tenir la informació necessària per saber el grau de contaminació”.

L’estudi vol sensibilitzar i promoure perquè les autoritats facin un estudi exhaustiu de la qualitat de l’aire per, després, establir mesures correctores.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a