Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 23 d'abril de 2024   |   16:38
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
El camp Infante Lois del Port de Sóller.
27/11/2020 | 08:55
Sóller haurà de pagar 7 milions
SaVeu

Revés judicial i especialment econòmic contra l’Ajuntament de Sóller. La sala del contenciós administratiu de Tribunal Superior de Justícia de Balears ha condemnat el municipi a pagar 6’9 milions d’euros per l’expropiació forçosa del camp d’esports Infante Lois de Port de Sóller. El veredicte posa punt final a un llarg litigi entre els seus propietaris i l’Ajuntament.

La sentència estableix que a més de liquidar el preu just el municipi haurà d’abonar els interessos de demora, cosa que elevarà encara més la indemnització.

El litigi que ara es dona per conclòs va iniciar-se el 2016, quan el Jurat Provincial d’Expropiació Forçosa de Balears va emetre una resolució fixant en 6’9 milions d’euros el valor de l’Infante Lois. Malgrat que l’Ajuntament no va estar d’acord amb la resolució traslladant-la davant els tribunals, va fer un primer pagament d’1’7 milions d’euros i 300.000 per interessos.

El conflicte que ara ha desembocat en la sentència de major quantia a la qual haurà de fer front el consistori solleric va sorgir el 1998, quan el Pla General d’Ordenació Urbana de Sóller (PGOU) va classificar els terrenys esportius de l’Infante Lois com a equipament públic. En aquells dies els terrenys eren de el Ministeri de Defensa que, al no ser estratègics per a la defensa nacional, varen acabar per revertir als seus antics propietaris.

Els titulars del recinte varen instar a l’Ajuntament a què expropiàs els terrenys d’acord al que estableix la llei, en tant que l’administració està obligada a fer-se amb la propietat d’aquells terrenys privats que urbanísticament són declarats equipament públic. Però l’Ajuntament va fer cas omís a aquesta petició, de manera que els titulars de l’Infant Lois varen traslladar el cas a Jurat Provincial d’Expropiació Forçosa demanant l’aplicació de la Llei sobre règim de terra i ordenació urbana de 1976, que obliga a l’administració local a l’expropiació forçosa dels terrenys privats catalogats com a equipaments públics recollits en el seu planejament urbanístic en el termini de cinc anys des de la seva aprovació.

“Acatam la sentència”

El batle de Sóller, Carles Simarro (PP), va afirmar tan bon punt va conèixer la resolució judicial que “acatarem la sentència i pagarem el que estableix”. El primer edil va explicar que l’Ajuntament “té un matalàs econòmic per fer front al pagament” que és el romanent de tresoreria acumulat en els darrers anys com a conseqüència de les polítiques econòmiques imposades pel ja superat pla de sanejament econòmic. No obstant això, Simarro preveu mantenir una trobada els propers dies amb els propietaris dels terrenys per intentar negociar el pagament ajornat del deute establerta en la resolució judicial.

Mentrestant, l’equip de govern va decidir el mateix dimecres en junta local de govern posar el fre a el pla d’inversions aprovat avui fa una setmana per valor de sis milions d’euros en tres projectes d’obra. Així, el batle va explicar que paralitzarà el projecte de reforma de cinema Fantasio, valorat en 1’7 milions d’euros, per destinar aquests recursos a un primer pagament de l’expropiació forçosa.

Carles Simarro va admetre que “aquesta sentència havia de caure d’un moment a l’altre”, de manera que “és millor que hagi estat ara que hi ha liquiditat i així evitam posar en joc l’estabilitat pressupostària de l’Ajuntament”. En una primera reacció des de la bancada de l’oposició, Laura Celià (Més) afirmava en xarxes socials que “ja ho vàrem advertir” que el veredicte cauria en qualsevol moment i per això es demanava “què hauria passat si la sentència hagués arribat quan les obres haguessin començat?”.

El veredicte que s’ha conegut aquesta set,ama podria no ser l’únic en el mateix sentit. L’Ajuntament es veu immers en un procediment similar pel qual els propietaris de la Fàbrica Nova de Sóller demanen la seva expropiació al municipi per 4’3 milions d’euros. L’ajuntament dóna per fet que els haurà de pagar.

La sentència emesa pel Tribunal Superior de Justícia es pot recórrer en cassació davant el Tribunal Suprem, però fonts municipals descarten en principi acudir a aquesta via legal.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a