Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 23 d'abril de 2024   |   19:39
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Entrevista
22/09/2017 | 08:51
Josep Ramon Balanzat:
“L’Aula d’Adults és la gran desconeguda”
F.M.

Josep Ramon Balanzat Torres és el responsable de l’Aula d’Adults de Sóller que actualment es troba en ple procés de formalització de matrícula i que se situa a l’emblemàtic local del Defensora Sollerense, al carrer Reial. Balanzat és diplomat en magisteri en la branca d’Anglès i ja duu dos anys vinculat a l’Aula d’Adults de Sóller, una aula que depèn del Centre d’Educació Per Adults (CEPA) del Camp Rodó. A part de la seva trajectòria com a docent, Balanzat també compta en el seu haver amb una trajectòria política que el dugué a ser el primer conseller d’Els Verds al Parlament Balear i a ser regidor de l’Ajuntament d’Eivissa durant la legislatura 1995/1999; també treballà durant dos anys a Nicaragua com a cooperant de l’ONU. Eivissenc de naixement resideix actualment a Bunyola i es mostra ben interessat en el devenir de la comarca que l’ha acollit amb els braços oberts.

Pregunta.- Què és exactament una Aula d’Adults?
Resposta.- És una segona oportunitat que té molta gent per continuar formant-se. Una eina educativa la filosofia de la qual es basa en el fet que la formació és un fet que no s’acaba mai, ja que l’educació és permanent.

P.- Què s’hi pot trobar a l’Aula d’Adults de Sóller?
R.- Dos nivells d’anglès (A1 i A2+), català per a nouvinguts, ensenyaments inicials -curs per a persones sense cap tipus de titulació específica que volen ampliar els seus coneixements en cultura general- i un curs de preparació per als exàmens lliures d’ESO. En aquest sentit, cal tenir present que per llei els joves només poden anar als instituts fins als 18 anys, així que el curs de preparació per als exàmens d’ESO representa l’única opció per poder treure’s aquest títol si ja s’ha superat aquesta edat.

P.- Són vostès qui preparen els exàmens d’ESO?
R.- No, ho fa la Conselleria en el que s’anomenen els exàmens lliures. Anualment a mitjan mes de maig la Conselleria convoca aquests exàmens -uns exàmens que cal preparar bé perquè agrupen tots els coneixements dels quatre anys d’ESO-. Per aquestes mateixes dates també es convoquen les proves per accedir als diferents graus mitjà d’FP -que tot i ser més senzills que els d’ESO també requereixen de formació-.

P.- Qui pot formar part d’aquesta Aula d’Adults?
R.- Tan sols es demanen dues condicions: o bé tenir complerts els 18 anys; o excepcionalment, comptar amb 17 anys i un contracte de feina que els obligui a treballar els matins i els impedeixi anar a l’institut.

P.- Què diferencia aquest tipus d’ensenyament del que es dona en les escoles convencionals?
R.- En primer lloc, el fet de ser una activitat completament voluntària; en segon, que focalitzam l’interès educatiu en les matèries més rellevants; i finalment, l’ambient relaxat però molt compromès que impera a l’aula. S’ha de tenir molt present que la gent per venir a classe “roba” temps al seu lleure i a les seves famílies i això incideix en el grau de compromís.

P.- És un ensenyament presencial o a distància?
R.- Presencial, hi ha un horari que s’ha de complir. En les classes d’ESO s’han de fer dotze hores de classe setmanals -dues hores setmanals de socials, naturals, matemàtiques, català, castellà i anglès- que solen ser diàries entre les 17 i les 21 hores; d’anglès es fan tres hores de classe setmanals -dilluns, dimecres i dijous-; i per als ensenyaments inicials, es fa una hora de classe diària.

P.-És a dir, l’assistència a classe és obligatòria?
R.- Jo diria recomanable més que no obligatòria; ja que tenim present que en tractar-se d’adults l’assistència no és tot el regular que -tant nosaltres com els alumnes- voldríem.

P.- Quin tipus de material empren?
R.- El material l’aportam nosaltres a base de fotocòpies; a excepció dels nivells d’anglès que compten amb llibre de text.

P.- Des de quan s’imparteix aquest tipus d’ensenyament a la vall?
R.- Des de fa una desena d’anys, i fou per demanda sollerica. Des de l’Ajuntament es sol.licità un CEPA per a Sóller, però la Conselleria proposà -pel número d’alumnat amb què comptàvem- fer una extensió del CEPA del Camp Rodó.

P.- Quin seguiment ha tengut?
R.- Molt bo, concretament l’any passant passaren per l’Aula uns setanta alumnes. Els cursos d’anglès -amb un màxim de vint alumnes per cuR.- són els que presenten major demanda, i sempre comptam amb llista d’espera. La gent ens està molt agraïda i així ens ho fa saber.

P.- Quin és el prototipus d’alumne que ve?
R.- Depèn del curs: a ESO sol ser gent jove al voltant de la vintena d’anys que se n’adona de la importància de comptar amb aquest títol; a Català i Anglès sol ser gent que no ve condicionada per obtenir un títol sinó per l’esperit d’aprendre -convé recordar que nosaltres formam però no avaluam-; i pel que fa ensenyaments inicials, el perfil és el d’una dona major però molt activa amb ganes d’adquirir coneixements.

P.- Com s’organitzen les matèries per concentrar el temari en tan poques hores?
R.- Aquest és un problema que afecta sobretot a ESO ja que hem de condensar en un sol curs el que generalment s’aprèn en quatre; per a això hem de prioritzar els temés més importants -també miram quins són els temes que més surten als exàmens per afinar conceptes-. cal dir però que si no s’aprova no passa res i l’alumne s’hi pot presentar una altra vegada, ja que no hi ha limitació de convocatòries.

P.- Amb quin professorat compta l’Aula d’Adults de Sóller?
R.- Amb un professor i mig: jo a temps complet i el professor d’anglès a mitja jornada.

P.- Com els ha afectat que l’escola de Ses Marjades s’hagi instal.lat a l’antic Fossaret?
R.- No ens ha afectat per a res; perquè nosaltres treballam al Defensora Sollerense. Sí que és veritat que ens trobam a l’expectativa d’un proper trasllat al Fossaret vell, però es tracta d’un tema que gestiona l’Ajuntament, no la Conselleria. La Conselleria és qui s’encarrega del professorat, mentre que els espais depenen dels ajuntaments.

P.- Amb quines instal.lacions compten?
R.- Amb dues aules completament equipades: per posar tan sols un exemple comptam amb pissarra digital i cinc ordinadors; i òbviament amb uns WC.

P.- Què caracteritza l’aprenentatge en una Aula d’Adults?
R.- Sobretot el compromís -ja que la majoria d’alumnes tenen càrregues familiars i han de fer equilibris per poder assistir a classe-; també és important l’ambient tranquil i relaxat que s’hi respira -els alumnes en venir a classe, deixen els seus problemes a la porta-. En general, les expectatives són diferents.

P.- Per acabar, què diria a la gent que està interessada en els seus cursos?
R.- Que venguin a informar-se del que feim; a més els inform que estam en ple procés de matrícula que romandrà oberta fins dia 26 de setembre al Defensora de 17 a 20 hores. A més, vull aprofitar l’avinentesa d’aquesta entrevista per animar la gent a conèixer-nos ja que pens que l’Aula d’Adults és la gran desconeguda del sistema educatiu solleric i que es tracta d’una molt bona oferta educativa que complementa la resta de centres reglats de la vall.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a