Diari digital de la comarca de Sóller
Dissabte, 20 d'abril de 2024   |   04:40
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Entrevista
19/10/2018 | 11:08
Joe Holles:
“Les illes hauríen de prendre exemple del model turístic solleric”
J.M.

Després de la polèmica que suscitat l’exposició que roman instal.lada al passeig Antoni Montis, Joe Holles, president de l’associació Tramuntana XXI explica què es pot veure a la mostra i quin missatge pretén transmetre.

Pregunta.- Què és l’exposició “Història del turisme a la Serra de Tramuntana”?
Resposta.- És un recorregut a través de la història de la relació entre turisme i cultura a la Serra de Tramuntana des del segle XIX fins al XXI. A través d’extractes de premsa, obres gràfiques i altres es conta la història dels pros i contres del turisme, els moments bons i els no tan bons, les opinions a favor i en contra.

P.- Què es pot veure a l’exposició que hi ha muntada al Port de Sóller?
R.- Es poden veure dues premisses i una conclusió. A la primera meitat de l’exposició, es veu un model de turisme cultural optimista i inclusiu que va regnar fins a la meitat del segle XX. A la segona part es veu com la bona relació entre cultura i turisme es romp amb el primer boom als anys 50 i sorgeixen tot tipus de critiques, que han arribat fins al dia d’avui amb la polarització que vivim. Al final, a mode de conclusió, Tramuntana XXI proposam sortir d’aquesta polarització xerrant del nostre passat i del nostre present, escoltant a totes les veus i reconstruint un projecte comú entre tots.

P.- Quin és el missatge que vol transmetre?
R.- Que sabem fer les coses bé, que vàrem ser una referència de turisme cultural, que teníem un projecte comú que es va rompre en un moment donat. Que ara el model turístic no acaba de funcionar, que hi ha molta gent descontenta i com a conclusió: que si volem salvar la nostra principal indústria, i no seguir enfonsant la qualitat de l’experiència dels nostres visitants i la qualitat de vida dels residents, hem de reaccionar.

P.- Se l’acusa de tenir un contingut “turismefòbic”, que en diu vostè d’això?
R.- Qui acusi a aquesta exposició de ser turismefòbica no ha vist l’exposició completa i té una visió parcial, descontextualitzada i errònia. En la mesura que contam una realitat complexa des de diferents punts de vista mostram que existeix la turismefòbia igual que mostram que existeix la turismefilia o l’hiperdesenvolupisme. Aquesta exposició té una cara “A” i una cara “B”, en sentit figurat però també literal. De fet, precisament just darrera dels mateixos panells que han criticat alguns per turismòfobs trobam lloances i elogis cap al turisme. És un retrat de la nostra història. Si no podem xerrar d’on venim per decidir cap a on volem anar, tenim un problema greu.

P.- Quines crítiques ha tengut la mostra per allà on ha estat instal.lada?
R.- No havíem rebut cap crítica en més de dos mesos, ni a Valldemossa ni a Palma. Tot han estat elogis, per part de persones de totes les procedències i totes les inclinacions polítiques.

P.- Que els diria a la gent que dissabte va sortir al carrer per manifestar-se contra l’exposició i a favor del turisme?
R.- Que estam realment trists que s’hagi interpretat tan malament i que no era per res la nostra intenció ofendre a ningú. Tramuntana XXI no és una organització radical ni antiturista de cap manera. De fet treballam activament en el desenvolupament de productes turístics culturals d’alt valor afegit. Estudiam la nostra història i el nostre present per intentar millorar el nostre entorn cultural i natural, però també la nostra economia. El poble de Sóller ha estat durant segles la Ciutat de la Serra, el centre neuràlgic de la seva agricultura, del comerç, de la manufactura, etc. És el municipi que millor conserva el seu sector primari i té una de les indústries turístiques més sostenibles i amables de la nostra illa. Si aconseguim reinventar el model turístic de les nostres illes de ben segur que haurem de prendre exemple del model solleric. Per això demanaria disculpes si algu s’ha ofés però també un esforç per no polititzar qüestions tan claus que ha de poder discutir la ciutadania amb llibertat i afany constructiu.

P.- Expliqui’ns què és Tramuntana XXI. Qui integra aquesta associació? Quin és el seu paper en la societat actual?
R.- Tramuntana XXI és una associació apolítica sense afany de lucre que treballa en favor de la preservació de la Serra de Tramuntana des del coneixement i el consens. Entre els nostres associats i representants tenim acadèmics, gestors, propietaris, excursionistes, pagesos, empresaris, locals i estrangers. Som una entitat plural i diversa i treballam conjuntament amb les principals entitats ciutadanes de la Serra així com les diferents administracions per donar a conèixer la Serra en tota la seva complexitat i mirar de cercar maneres de millorar la qualitat de vida dels seus residents i la qualitat de l’experiència dels visitants. Creim que estam a un moment delicat. La Serra de Tramuntana s’enfronta a reptes enormes: la falta de rendibilitat de les activitats tradicionals que mantenien l’entorn saludable, la falta de governança, la massificació de molts espais i la dificultat de captar diners per mantenir l’entorn. La societat està descontenta amb el model actual i la nostra indústria turística cada vegada és menys lucrativa. Per tot això és el moment de juntar-nos, posar en comú els diferents punts de vista i reconstruir un model de Serra i d’illa que satisfagui a tots. La solució no passa ni per la turismefòbia ni per la turismefília, els extrems sempre són dolents, la solució passa pel diàleg obert, lliure i propositiu. Des de Tramuntana XXI defensam aquest diàleg i demanam a totes les forces polítiques un Pacte per la Tramuntana per convertir aquesta Serra en un model de sostenibilitat i bones pràctiques: una Serra viva i equilibrada per viure i per visitar.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a