Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   13:54
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Entrevista
21/06/2019 | 09:13
Domingo Moragues:
“El Port ha perdut l’encant del que era abans”
Cati Aina Oliver

Domingo Moragues (Port de Sóller, 1974) llegirà el proper dijous 27 el pregó que encetarà les festes de Sant Pere d’enguany. Els seus avantpassats tenien una vida molt lligada a la mar, a la pesca i al barri de Santa Catalina. Si més no, dues morts molt joves a la mar van fer que la seva família no es dediqués completament a la pesca. Moragues va ser pintor, com el seu pare, i fa vuit anys que es dedica a la restauració, una experiència que descriu “agradable però a la vegada psicològicament feixuga”. Tot i que aquest negoci absorbeix la majoria del seu temps, durant les seves hores lliures, sobretot durant l’hivern, Moragues aprofita per estar amb la seva dona i els seus tres fills, sortir a pescar i anar a caçar.

Pregunta.- Com es va sentir quan va saber que seria pregoner?
Resposta.- Em va agradar molt. M’ho va dir na Tatyana Ferrer i em va sorprendre. De fet, primer pensava que era una broma per com sóc jo. Sóc una persona bastant directa, que diu les coses a la cara. No m’ho esperava i no sé ben bé què esperen de mi com a pregoner.

P.- Ja té pensat com serà?
R.- Ho tenc pensat, però a dia d’avui encara no he escrit res. La meva idea és xerrar de què és el Port de Sóller i sobretot d’allò que va ser. Un pregó es basa en què significa per tu la festa o el que celebres. No interessa què faig jo o a què em dedic. El meu pregó serà molt semblant al de l’any passat de Joana Medina. Però serà impossible fer-lo tan bé. Amb el pregó que va fer ella tots els que estàvem allà ens vàrem sentir identificats. Va ser espectacular. Jo intentaré fer alguna cosa semblant, però serà molt difícil, ja que ella va posar el llistó molt alt.

P.- Si hagués d’elegir, preferiria les festes de Sa Fira o les Festes de Sant Pere?
R.- Jo crec que no tenen res a veure entre elles. Cada festa és diferent. Sa Fira és tot el poble. Tots els sollerics s’hi senten identificats. Però amb les festes de Sant Pere la gent del Port es sent més identificada. De manera igual passa amb les festes de Sant Bartomeu, on són les persones que viuen a Sóller les que es senten més identificades.

P.- De quina manera la seva família està lligada a la mar i a la pesca?
R.- El meu padrí va néixer aquí. Es va casar amb una al·lota valenciana que va venir quan tenia 17 o 18 anys. I allò curiós és que la meva padrina va néixer el dia de Sant Pere i per a nosaltres era una celebració molt especial. I el meu padrí era fill de pescador i nét de pescador. Però per desgràcia va perdre el seu pare a la mar i el seu padrí també va morir a la mar. A més, ambdós van morir de ben joves, no tenien ni trenta anys. Aquests fets imagin que van fer que el meu padrí no es dediqués a la pesca. Ell era forner i el meu pare va acabar fent de pintor. Tot i que he tingut oncles que s’han dedicat a la pesca, les dues morts tan joves van afectar de qualque manera al vincle que hi havia entre la mar i la meva família.

P.- Com descriuria aquesta barriada?
R.- Jo m’he criat aquí perquè els meus padrins vivien aquí. És difícil cercar una paraula que descrigui allò que és Santa Catalina. No em puc banyar. Té les seves coses bones i les seves coses dolentes. És un barri que ha passat de ser cent per cent pescador a ser cent per cent voler viure com a senyors. Ha canviat molt. Per jo aquell encant que tenia el Port de Sóller l’ha perdut.

P.- A què es refereix quan diu que el Port de Sóller ha perdut el seu encant?
R.- El Port de Sóller ha perdut l’encant del que era abans. Tot evoluciona. Es pot dir que ara mateix en el Port de Sóller vivim massa del turisme. Hem fet una transició cap al turisme i l’hem d’aprofitar. Tal vegada no som nosaltres qui decidim, sinó el moment. D’aquí cinquanta anys potser ja no ens dedicarem tant al turisme. Crec que el Port de Sóller fa 30 anys era un port molt tradicional i en un període molt breu ha ornat molt modern. Crec que no hem tingut temps d’assumir el canvi tan radical en tan poc temps. Jo no sóc partidari que haguem de viure el 90% del turisme, però ha anat així. Nosaltres no hi podem fer res. Ara allò que no podem fer és voler tornar enrere amb dos anys una evolució que ha passat al llarg de 40 anys.

P.- Què opina de les obres de reforma del moll de Marineria?
R.- Crec que arriben onze anys tard. Han llevat un edifici de pedra massissa feta amb la suor de moltes persones i ens han posar un formigó i ferro que fan mal als ulls. Teníem un edifici molt bonic. Podrien haver-li llevat l’àguila i ja hagués estat. Han tingut els pescadors tirats de qualsevol manera a un racó i amb unes maneres de fer feina que no són les correctes. Tot els pescadors opinen el mateix. Aquesta és la veritat. L’edifici de Marineria era espectacular, només hagués fet falta adequar-lo.

P.- De quina manera afecta la falta d’aparcament al Port de Sóller?
R.- Crec que abans de prendre decisions s’han de mirar les conseqüències que hi podrà haver. Lo que no es podia fer és deixar entrar a Sóller mil cotxes i només tenir pàrquing per 200. Per desgràcia hi ha massa cotxes, però això ho sabem tots. No basten els aparcaments que es volen fer amb les obres de reforma del moll. Si s’obre l’embut, s’han d’haver fet els pàrquing abans. El problema que tenim aquí és que la gent ve i no troba lloc per aparcar i això repercuteix molt en els locals. Actualment la restauració fa més feina entre setmana que els caps de setmana i és degut a la falta d’aparcament. Els caps de setmana ve la gent local amb el seu cotxe i el seu remolc i ocupen dos llocs de pàrquing. Aquesta gent té tot el dret a venir, però s’ha de donar una solució.

P.- Com seran les festes de Sant Pere?
R.- Jo veig que hi ha molta voluntat per part de l’Associació Cultural Port de Sóller. Però la realitat és que les festes de Sant Pere de cada dia van a menys. No per culpa dels voluntaris, sinó per part de l’Ajuntament, que de cada dia posa més traves a aquesta gent que ho fa desinteressadament i es troba amb les portes tancades. Sembla que a l’Ajuntament no l’interessa que es facin festes del Port. Per a ells seria més fàcil que no n’hi haguessin perquè així ja no tindrien complicacions.

P.- Què opina de la feina que fa l’Associació Cultural Port de Sóller?
R.- És un grup nou que s’ha trobat amb una falta d’ajudes. Tot el que treuen, ho treuen d’ells mateixos, fent feina desinteressadament perquè les festes no es deixin de fer. Si no fossin per ells, les festes de Sant Pere segurament no es farien.

P.- Quin és el principal problema del Port?
R.- L’abandonament total per part de l’Ajuntament.

P.- I, per acabar, què és allò que li agrada més?
R.- El casc antic de Santa Catalina i, sens dubte, la Miranda.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a