Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   03:50
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Entrevista
02/08/2019 | 09:12
Bàrbara Martí:
“Fer un menjar amb molts de colors és essencial”
Cati Aina Oliver

L’essència d’Ecocirer es troba en la família de Bàrbara Martí (Sóller, 1983). Per tant, és impossible parlar d’aquesta mare sense explicar els ideals del seu hotel. L’ecologisme, el reciclatge, la creativitat i la valoració dels productes naturals i locals es combinen per donar forma a un petit hotel ubicat al carrer de Reial. I és precisament en aquesta línia que Martí ha publicat el seu segon llibre “Eating colours”, on parla de nutrició, els colors dels aliments i on els infants són els protagonistes. De moment, el llibre només es pot comprar a Ecocirer i a través de la seva web.

Pregunta.- Què es pot trobar al seu nou llibre?
Resposta.- Receptes de berenars i brunch. Però a banda d’això, recull els principis bàsics d’un canvi urgent que es necessita fer en el món. I començar-ho a fer amb les noves generacions és essencial, ja que són els que poden canviar aquesta situació. El llibre expressa el món així com nosaltres ho feim a Ecocirer.

P.- Quins són aquests principis bàsics?
R.- El llibre no només parla sobre alimentació, sinó que també s’hi pot trobar la vida a l’exterior, el reciclatge, la creativitat i també receptes. L’alimentació sense reciclatge seria una cosa buida. Si ens alimentam bé però no reciclam serem els únics que quedarem al planeta. Una cosa va lligada amb l’altra.

P.- Quan i per què va decidir escriure sobre alimentació?
R.- Vaig publicar el meu primer llibre el 2016, quan va començar Ecocirer. Els clients varen elegir els berenars que més els havien agradat i vaig fer un petit llibre de les quatre estacions, on a cada una hi apareixen diferents receptes. Pel que fa a “Eating colours”, vaig decidir escriure’l l’any passat. Les receptes ja les tenia, ha estat un any de receptes recopilades i ara començ el principi d’un altre any de receptes.

P.- Vol dir que hi haurà un altre llibre en un futur?
R.- Sí, segur que sí.

P.- Per què va optar per treballar amb infants?
R.- La idea de treballar amb infants imagin que va sorgir perquè tenc dues nines i em fa pensar amb el futur. Els infants són la part principal. Ells són els protagonistes. Ha estat un projecte molt bonic. No només ha consistit en fer fotografies als infants, sinó que hem cuinat amb ells, han provat nous ingredients, han provat receptes noves i també hem passat temps a l’exterior jugant. La seva alegria es transmet. Són ells el futur i són qui poden canviar la situació tan urgent del planeta.

P.- D’on ha tret tot el coneixement que explica al llibre?
R.- Quan vivia a Holanda vaig estar dos anys seguits embarassada de les meves filles. La meva energia i vitamines varen baixar molt degut a estar tant de temps embarassada. Vaig passar una època una mica complicada i per això vaig decidir fer un canvi de la meva alimentació. Va ser en aquest moment quan vaig començar a formar-me i des de llavors, ara fa set anys, no m’he aturat d’informar-me. També m’ha servit molt la meva pròpia experiència, ja que m’ha permès saber quins eren els aliments que em donaven més energia i també quins aliments són millors per a cada situació.

P.- Quines són les principals conclusions que n’extreu sobre el seu aprenentatge pel que fa a l’alimentació?
R.- Bàsicament el que he fet des de llavors és eliminar el sucre blanc de la nostra vida, ja que es troba entre els ingredients de la majoria dels productes que es venen. Optam sempre per la cuina casolana, evitam les salses i incorporam a les nostres dietes molta fruita i verdura. També optam sempre que sigui possible pel menjar vegà, però no com una tendència que s’ha posat de moda ara, sinó com una necessitat de menjar fruita i verdura. Nosaltres no estam a favor de cap radicalisme, no crec que el veganisme extrem sigui saludable. Si un dia m’he de menjar una pizza, la gaudeixo i punt. Tot i això, sempre intent menjar vegà i saludable. També s’ha de saber d’on venen els aliments. Per exemple, si hagués de comprar ous d’un supermercat, jo no en compraria. Per sort tenim un veïnat que té ous i el meu pare també.

P.- Per què creu que la majoria dels aliments per a infants són ultraprocessats?
R.- Perquè els pares no tenen temps. Sense anar més enfora, avui en dia hi ha molts de pares que preparen pasta amb ketchup i em sembla una animalada tenint en compte que és molt fàcil agafar una tomàtiga i preparar una salsa amb una mica d’oli i sal. Crec que hi ha molts de mites dins l’alimentació. Com, per exemple, el de la llet de vaca. La llet de vaca està feta amb moltíssimes hormones per fer créixer una vaca, no una persona. Nosaltres no necessitam tota aquesta quantitat d’hormones i greix. Una fulla de col de kale té més quantitat de calci per als nostres ossos i està lliure de totes aquestes hormones que afecten el nostre sistema immune. De fet ara, allò primer que et lleven quan tens càncer de pit és la llet de vaca.

P.- La majoria dels infants rebutja la verdura i a vegades també la fruita. Per què?
R.- Té molt a veure com s’educa des d’un principi. Tot i així, en el nostre cas hem educat a les dues nines a menjar molta fruita i verdura, però a una d’elles li costa. De totes maneres, quan elles van a una festa d’aniversari on es troben sobre la taula productes plens de sucre, com llepolies, xocolata o refrescs, per pròpia voluntat seva no ho mengen. No ho tenen prohibit, crec que prohibir és pitjor. El que passa és que elles no estan acostumades a menjar aquests tipus de productes. Elles no coneixen les famoses marques de menjar ràpid i si els ofereixes ketchup, no el volen ni tocar.

P.- Quina és la millor manera de fer menjar aliments reals als més petits?
R.- D’una manera creativa, simple i natural. No els pots obligar a menjar fruita i verdura, però sí introduir-les de manera divertida dins el menjar. Fer un menjar amb molts de colors és essencial. Cada color té unes certes vitamines.

P.- Podria posar un exemple dels beneficis d’un color en els aliments?
R.- Ecocirer basam els nostres berenars depenent de l’estat d’ànim dels nostres clients i també depenent de si és dilluns o diumenge, per exemple. Un berenar d’un dilluns tindria molts colors liles o púrpures, ja que tenen un gran contingut en antioxidants. Es tracta dels nabius, les móres, la remolatxa, la col lila, etcètera. Ajuda molt a absorbir tots els minerals que necessitam. El lila és una mescla del vermell, que és molt apassionat, amb el blau, que és més fred. De la seva mescla surt el lila, un equilibri perfecte entre passió i calma, allò ideal per començar una setmana.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a