Diari digital de la comarca de Sóller
Dissabte, 20 d'abril de 2024   |   13:40
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Entrevista
03/04/2020 | 08:46
Nico Husson:
“L’exercici físic, sempre que sigui moderat, és salut”
Joan Vicens

Mantenir-se actius durant els dies de confinament s’aconsella per a persones de totes les edats. Així ens ho explica en aquesta entrevista l’entrenador personal solleric Nico Husson. Als seus 28 anys fa dos anys que es dedica en exclusivitat a la preparació física d’esportistes de qualsevol edat.

Pregunta.- Des del punt de vista de l’estat físic, quin és el primer consell per evitar la inactivitat aquests dies de confinament?
Resposta.- Com a primer consell diria que l’exercici físic, sempre que sigui moderat, és salut. Ara que estam molt de temps tancats a casa veiem reduïda aquesta activitat. Per això, el fet d’establir una rutina farà que cada dia ens mantenguem actius. A més, estant a casa menjarem una mica més i amb l’activitat també ajudarem a reduir aquest excés. Hem d’intentar que aquesta activitat que facem sigui diària.

P.- Quina rutina recomanaria per fer a casa a la gent que mai practica esport?
R.- Realment no és necessari fer activitats amb un gran impacte d’entrenament. Simplement ens hem de moure el màxim possible. A pesar que no tothom disposa d’un pati o d’un terreny, es tracta d’estar actius. L’activitat ens ajudarà a cremar calories i permetrà que el nostre metabolisme es mantengui actiu. Ara bé, si a més tenim una mica de terreny o una instal.lació, ja podem caminar un poc o fer gimnàstica.

P.- I els que ja estan en forma i temen perdre-la, què han de fer?
R.- El primer que han de tenir clar és que ara no es pot millorar, a no ser que un tengui a casa seva una gran instal.lació. El que han de fer aquestes persones és no aturar-se totalment. Si s’aturen ho perdran quasi tot. Per tant, han d’intentar entrenar amb el que tenguin per mantenir-se actius.

P.- Per als més petits de la casa, què aconsellaria?
R.- El que és ideal és fer una mica d’activitat en família. Farà que tothom pugui gaudir una mica, que ens oblidem de la situació i que, a la vegada, es faci una mica d’activitat física.

P.- Com animaria aquests dies a una persona a iniciar-se en la pràctica esportiva?
R.- En aquests moments, per a una persona que vol fer esport i li costa o li fa peresa, és important establir una rutina o uns horaris per mantenir la constància cada dia. Quan practicam esport hem de cercar una mica de temps. No serveix per res exercitar-se un quart d’hora. Les sessions han de tenir una durada d’entre trenta i seixanta minuts.

P.- Creu que en acabar el confinament hi pot haver més esportistes?
R.- Sempre existeix la típica excusa que no un no fa esport perquè no té temps. Però qui vol fer esport sempre troba el moment. Quan menys es fa, menys ganes es tenen. I quan més es fa, més ganes es tenen. Si aquests dies començam amb un hàbit que ens enganxa, després un mateix necessitarà aquesta activitat. L’esport et dona una sensació de sentir-te millor per les endorfines generades.

P.- Han aparegut molts influencers per les xarxes socials proposant rutines, sessions en directe o determinats entrenaments, quina opinió en té?
R.- Hi ha gent que ara critica molt aquestes coses. Jo també public coses a les meves xarxes socials. Jo sempre ho he fet. És la meva feina. Per tant, jo ho trob correcte. Ara bé, el tema dels influencers el deixarem a part.

P.- Com ho fa aquests dies per dirigir els entrenaments als seus esportistes?
R.- Ara mateix m’he aturat de treballar. Jo faig feina de cara al públic i per això ara no ho puc fer. Als meus esportistes els pas rutines en vídeo totalment gratuïtes perquè puguin treballar a casa.

P.- Quina alimentació s’ha de seguir aquests dies?
R.- Aquests dies hem d’intentar dur una alimentació equilibrada. Hem de baixar els sucres refinats i privilegiar els aliments integrals, les grasses saludables, la fruita, la verdura... El que hem de fer és evitar els aliments que tenguin un nivell calòric alt, però seguir menjant.

P.- S’han d’ingerir menys calories durant el confinament?
R.- A nivell calòric depèn de l’activitat física que facem. Per exemple jo, que tenc un gimnàs a casa i puc fer l’entrenament que faig normalment, puc menjar les mateixes calories. Però una persona que ha reduït l’activitat física també ha de reduir la quantitat de calories ingerides.

P.- En quina proporció s’han de reduir?
R.- A nivell general reduirem els hidrats de carboni. Però en cap cas els eliminarem completament. Els hem d’anar reduint a mesura que passa el dia, menjant-ne més cap els dematins i el vespre eliminant-los totalment. Però això en termes generals. Tot depèn del metabolisme de cada un.

P.- Ha de ser diferent l’alimentació d’un esportista que la d’una persona sedentària?
R.- És una mica diferent. Però tampoc ho és tant. L’alimentació d’un esportista pot ser diferent depenent de l’esport que practiqui. No és el mateix l’alimentació per a una persona que es dedica a la musculació, que la d’una que es dedica a córrer. Més que en els aliments la diferència es troba en les quantitats. Una bona alimentació és important tant per a un esportista, com per a una persona sedentària.

P.- Amb quins tipus d’esportistes treballa?
R.- Faig feina amb tot tipus de persones. El més jove que tenc ara té 16 anys i la persona més major en té 66. M’agrada més treballar amb gent més major. La gent associa la gimnàstica en estar fort i musculat. Però jo m’adonc que la gent més gran veu l’esport com una solució a un problema físic. Els grans aprecien l’esport d’una altra manera, mentre que els més joves cerquen posar-se forts.

P.- Comparteix l’afirmació que la pràctica esportiva és saludable a qualsevol edat?
R.- Totalment, sempre i quan sigui moderada perquè tot en excés és dolent. A partir d’una intensitat bastant alta ja no és saludable. I el mateix pot ocórrer amb l’alimentació que no és saludable si ho duim a l’extrem.

P.- Com s’adona un mateix que està entrenant en excés?
R.- Quan arriba una situació de sobreentrenament o sobrecàrrega un mateix es nota cansat i no té ganes d’entrenar. Es perd la motivació. Quan es té aquesta sensació val més aturar-se i descansar abans de tornar a començar amb els entrenaments.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a