Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 16 d'abril de 2024   |   08:30
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Entrevista
23/10/2020 | 13:58
Lídia Martínez i Sílvia Sánchez:
“Si cada un es fes càrrec del seu fems, el poble no estaria tan brut”
Joan Vicens

Demà dissabte es celebrarà la primera jornada de voluntariat per netejar els carrers de Sóller. Lídia Martínez, animadora sociocultural i turística de 21 anys d’edat, i Sílvia Sánchez, perruquera de 22 anys, encapçalen la iniciativa. “Ei joves! Netegem el poble” és el lema amb el que pretenen involucrar en aquesta causa a sollerics d’entre 14 i 30 anys.

Pregunta.- Una jornada de voluntariat perquè els joves netegin els carrers. Com va sorgir aquesta iniciativa?
Resposta.- Caminant amb la meva mare pel camí de ca n’Aí i per la carretera principal (explica na Sílvia), se’m va posar la pell de gallina degut a la gran quantitat de brutícia que hi havia just en aquella zona. Amb na Lídia vàrem parlar i vàrem creure que havíem de fer alguna cosa. Ho comentàrem a na Bel Pinya de l’oficina de Joventut i ho tiràrem endavant.

P.- Per demà dissabte s’ha previst la primera jornada, com es desenvoluparà l’activitat?
R.- Estam en contacte amb la brigada de neteja de l’Ajuntament. Hem de concertar amb ells quina zona netejarem, per tal d’evitar repetir l’àrea que ells hagin netejat el dia abans. La intenció és quedar amb els voluntaris a un lloc concret mitjançant un grup de WhatsApp. Durant dues hores treballarem en la neteja, fent una recollida selectiva i separant els residus. Hem quedat amb la brigada que a segons quines zones ells vendran amb el camió a cercar les bosses plenes.

P.- Quantes persones s’hi han apuntat a la primera jornada?
R.- Tenim set persones apuntades als diferents dies prevists. Per demà comptam amb sis voluntaris, incloent-nos a nosaltres dues.

P.- Heu fet campanya per donar-ho a conèixer?
R.- Sí, hem penjat cartells al camp de futbol, a Son Angelats, a devora la benzinera, a diferents negocis i a l’oficina de Joventut. També s’ha fet difusió a través del Facebook de l’Ajuntament i del de l’Observatori Jove de les Illes Balears.

P.- Fins quan es poden inscriure els interessats?
R.- Tramitam una assegurança per a tots els participants per si passàs alguna cosa. Donam com a marge per apuntar-se fins el dimecres abans de cada recollida.

P.- Què han de fer els voluntaris que venguin a la jornada?
R.- L’únic que han de fer és dur la mascareta i, si és possible, alguna cosa reflectant a la seva roba. Tenim pendent confeccionar unes camisetes, però com que encara no ho tenim clar de moment demanam que es dugui alguna cosa reflectant. I també roba còmode que es pugui embrutar durant la neteja.

P.- Heu anunciat un calendari de feina fins el mes de juny. S’acaba en aquell moment el projecte?
R.- Hem anunciat fins el mes de juny perquè no tenim clar com avançarem. Però la nostra intenció és fer la neteja el màxim de temps possible. Pensam que la primera passa és fer net. Però la segona és conscienciar.

P.- Amb quins mitjans comptau per dur a terme la neteja?
R.- En principi farem tota la neteja a mà, menys el transport del fems recollit. Tot i això, si treballam a una zona concreta on hi hagi contenidors de reciclatge ja ens desfarem directament dels residus sense que sigui necessari transportar-los.

P.- Heu rebut algun tipus de suport de part de l’administració?
R.- Sí, l’hem de rebut de part de l’Ajuntament. I esperem que també ens arribi del Consell perquè la carretera és seva. Li hem demanat permís per poder anar-hi a fer net. I de moment no ens han dit el contrari. Les regidories de Joventut i Medi Ambient s’han portat molt bé amb nosaltres i estam molt contentes perquè ens han ajudat molt. També volem aprofitar per donar les gràcies a na Marga Llompart Garcia, que ens ha fet el cartell i el disseny de les nostres lletres.

P.- Quin perfil han de tenir les persones inscrites a la iniciativa?
R.- El projecte està enfocat a gent jove perquè s’ha fet a través de Joventut. Pot venir qui vulgui sempre que compleixi les edats. No discriminam ningú. Tothom té cabuda en el projecte.

P.- Creis que Sóller està brut?
R.- Pensam que podria estar més net. Creim que no embrutar és feina d’un mateix. Si cada un es fes càrrec del seu fems, el poble no estaria tan brut.

P.- En aquest sentit, què demanaríeu als sollerics perquè el poble estàs més net?
R.- Que tothom fos una mica més conscient. Sempre volem contar que Sóller és el poble més bell de Mallorca, però no s’està conservant. Si vols fer creure això, literalment hem de conscienciar els joves. La majoria quedarem a viure aquí i si estimam el poble l’hem de cuidar.

P.- Els joves s’han d’involucrar més en les tasques a favor de la comunitat?
R.- Sí. A Sóller hi ha ara mateix poca participació juvenil. No participen en res. Els costa. Ho fan de manera selectiva i en petits grups, de manera que això no és fer poble. Només es fan propostes que mai arriben a bon port.

P.- Creis que el voluntariat és necessari en una societat com l’actual?
R.- Sí, molt. I voluntariat de qualsevol àmbit. Sempre es necessita gent voluntària per fer qualsevol tasca. Moltes vegades es pensa que si no és pagant una cosa no s’ha de fer. Però pensam que és molt necessari.

P.- A nivell personal què suposa participar en un projecte de voluntariat com aquest?
R.- És un esforç, i més si ho fas mentre fas feina. Però al final creim que tot aquest esforç val la pena. Jo (Lídia) acab de sortir d’un grau, no he pogut fer les pràctiques i aquest projecte em permet obrir portes dins el meu àmbit laboral. A més, també em permet fer coses amb la gent de Sóller. Creim que si a un li fa ganes sempre troba el temps necessari.

P.- Teniu altres projectes en ment per al futur?
R.- Sempre es poden fer coses i aquí a Sóller encara més. Ens agrada fer passes de formigueta i segur que en el futur se’ns ocorren altres coses.

P.- Un darrer missatge perquè els joves sollerics es sumin a la campanya...
R.- Que no només han de pensar que és anar a recollir fems, sinó que serà una experiència gratificant per a un mateix. Participant et sents vàlid no només per tu, sinó per a més gent. Hi ha gent que pensa que no s’ha de netejar perquè tanmateix tot es tornarà embrutar. Però tot el que poguem replegar ja no hi serà. Si tothom pensàs així, estaria tot ben brut.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a