Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 18 d'abril de 2024   |   09:56
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Entrevista
30/10/2020 | 13:32
Ramon Arbona:
“Cas Patró Lau hauria de ser de sentit únic tots els dies”
Joan Vicens

En Ramon Arbona presideix l’Associació de Veïnats 20 d’Agost de Biniaraix i l’Horta de Biniaraix des de l’any 1999. En aquesta entrevista fa un repàs a les problemàtiques d’aparcament i de circulació de vehicles que més afecten el llogaret solleric i anuncia que la seva etapa com a president està a punt d’acabar.

Pregunta.- Biniaraix es massifica cada hivern. Què li sembla la fórmula de limitar l’accés que s’ha posat en marxa?
Resposta.- La idea és bona. Aquesta proposta va néixer durant l’anterior legislatura quan es va adaptar l’aparcament de l’Institut i es volia aprofitar que fos un aparcament per a senderistes durant els caps de setmana. Però al meu parer es varen equivocar posant la senyalització de l’aparcament al carrer de Pere Serra. Ara els dissabtes els forans no entren per Isabel II, van pel futbol i quan arriben a la creu es troben el disc de prohibit passar cap a Biniaraix. I allà no troben cap informació de l’alternativa. Crec que falta un disc indicant que han d’anar cap a l’Institut.

P.- Després de dos caps de setmana sembla que la limitació no s’ha respectat massa...
R.- El primer cap de setmana va anar bé. Però dissabte passat Biniaraix ja tornava estar ple i el camí de Cas Patró Lau també. La gent es bota la senyalització i es forma un bon paquet. Tal vegada la Policia Local hauria d’insistir una mica i així els visitants escalivarien. Més que res falta informació de l’aparcament de l’Institut. S’ha d’insistir molt que els senderistes que van al Barranc vegin una fletxa que els dugui cap a l’Institut.

P.- S’han posat altres alternatives damunt la taula?
R.- La passada legislatura el batle Jaume Servera va proposar crear una Zona d’Aparcament Restringit (ZAR). Els veïnats podrien estacionar a Biniaraix amb una targeta, mentre que la resta haurien de desviar-se cap a l’aparcament. Però el problema és que els cotxes que no estassin empadronats a Sóller no podrien disposar de targeta. I s’ha de pensar que alguns propietaris barranquers estan empadronats a fora. Un altre problema era que un familiar nostre no hi podia estacionar perquè només hi hauria poques hores d’estacionament lliure. Trobàrem que no era una mesura molt encertada i no es va dur a terme.

P.- Fa unes setmanes es va parlar de la possibilitat de crear un aparcament a Biniaraix mitjançant una permuta, ho veu viable?
R.- A tots els equips de govern que hi ha hagut a Sóller nosaltres sempre hem plantejat el problema de l’aparcament. L’actual batle va anunciar dos aparcaments: un a la part alta i un a la part baixa. El de la part baixa ja fa anys que una propietària vol llogar un terreny. I a la part alta ens va demanar que cercàssim horts que ens semblassin adients. Nosaltres presentàrem vàries propostes. L’Ajuntament va contactar amb un propietari i ell sembla que va venir a bé per a la permuta. Ara falta que els serveis jurídics fassin la seva feina i redactin una bona proposta per a les dues parts.

P.- Veu factible que aquest aparcament pugui ser una realitat a curt termini?
R.- Tant de bo ho fos. Però crec que hi ha molts entrebancs. S’ha de modificar el Pla General, una tasca que es pot allargar varis anys. A més, estam en una zona BIC on no es pot fer segons que. A Biniaraix tenim totes les restriccions que per una banda són molt bones, però que per altra part suposen entrebancs.

P.- Aquest aparcament solucionarà la problemàtica dels cotxes mal aparcats?
R.- Amb l’Ajuntament vàrem parlar que una vegada fet l’aparcament no hi hauria cap cotxe aparcat a la via pública de Biniaraix. I en el seu moment així ho demanarem. No volem cotxes aparcats al carrer de Sant Guillem o als carrers empedrats. M’he trobat que durant els dies feners no hi ha problemes per estacionar a Cas Patró Lau, però hi ha gent que així i tot ha de deixar el cotxe davant el portal de casa seva o al carrer de Sant Salvador. I aquests carrers són massa bells per haver-hi cotxes aparcats.

P.- La direcció única de Cas Patró Lau durant els caps de setmana i festius creu que funciona?
R.- Funcionaria si no hi hagués els típics que sempre circulen en direcció prohibida. Puc comprendre que un estranger es pugui embullar, però n’hi ha que passen aposta sense pensar amb els demés.

P.- Creu que el sentit únic s’hauria de mantenir de manera permanent?
R.- Ho he pensat sempre. Els carrers estrets no admeten un doble sentit de circulació. Les direccions úniques són el futur. Quan es va posar el sentit únic a Cas Patró Lau durant els caps de setmana hi va haver un informe negatiu de la Policia Local que deia que aquesta mesura podria embullar la gent. Però, així i tot, es va aplicar la mesura. Dins la junta directiva de l’associació moltes vegades n’hem parlat. No ho hem presentat mai a l’assemblea de veïnats. Però entre nosaltres pensam que hauria de ser sentit únic tots els dies.

P.- En matèria de neteja de carrers, quina és la principal demanda de Biniaraix?
R.- A nivell de neteja l’Estel Nou fa una bona feina venint una vegada per setmana. La veritat és que està net. Quan s’encarregava Gesba venien de tant en tant. Però d’ençà que es va recuperar el taller ocupacional s’està fent una gran feina. Netegen i lleven l’herba.

P.- Hi ha demandes en matèria d’enllumenat públic?
R.- Ara mateix tenim un enllumenat públic molt correcte. I també un gran servei per part de l’electricista de l’Ajuntament. Com que el cablejat és molt antic, cada vegada que plou o fan llamps ens bota el diferencial. El cridam sigui l’hora que sigui i tot d’una ve.

P.- Vostè duu 21 anys al càrrec. Fins quan té pensat ser el president dels veïnats de Biniaraix?
R.- Encara estic al càrrec per culpa de la Covid-19. Havíem de fer l’assemblea general entre març i abril, on jo havia de dimitir. La tresorera Maria Cortès i en Santi Marquès també ho havien de deixar. En Guillem Deyà i en Vicenç Sánchez, que són incorporacions més recents, encara no han dit res del seu futur. Però ja és ben hora que nosaltres donem pas a gent nova.

P.- Hi ha interessats en assumir els càrrecs?
R.- Fa dos o tres anys es va crear una mini comissió de festes on hi ha vàries al.lotes que ens donen un cop de mà. Tal vegada alguna d’elles podria estar interessada. Però no n’hem parlat. El que sí està clar és que en convocar l’assemblea general presentaré la dimissió irrevocable. Seguiré com a soci i quan venguin les festes donaré un cop de mà.

P.- L’activitat quotidiana de l’associació s’ha vist sacsejada per la pandèmia?
R.- L’únic que s’ha fet enguany, i amb moltes mesures de seguretat, ha estat una exposició de na Mariana Echegaray entre agost i setembre. I no s’ha fet res més. De moment no tenim res previst, ni sabem quan es podrà convocar l’assemblea general.

P.- La parròquia no té ara mateix activitat litúrgica. Creu que s’han de recuperar les misses?
R.- Ara mateix només hi ha tres celebracions: el 15 d’agost la de les festes; el 8 de desembre la Immaculada Concepció, que és la titular del temple; i també es fa una celebració de matines organitzada pel grup de missions de la Parròquia de Sant Bartomeu. Fa uns anys es va parlar de celebrar una missa mensual. Però vàrem creure que seria embullar la gent i es va descartar.

P.- Com es troba el temple?
R.- Fa tres anys es va pintar perquè hi havia molta humitat i es va repassar també la teulada. Però tenim el problema del campanar que està deteriorat. Els tècnics del Bisbat i de Patrimoni el revisaren i conclogueren que no era una amenaça, però que és necessària una actuació.

P.- Com seria el seu Biniaraix ideal?
R.- Aquell que tengués un o dos aparcaments, un a la part de dalt i un altre a baix. Després que es llevassin els cotxes del centre i que seguís venint gent a visitar-nos. Per a nosaltres el Barranc és una joia. No és que no volguem que la gent vengui, sinó que sigui amb una certa mesura.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a