Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 16 d'abril de 2024   |   14:04
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Entrevista
05/02/2021 | 13:13
Ricardo Campos:
“Hi ha algú que no vol l’Escola de Música a Sóller”
G.M.

Ricardo Campos és professor de tuba i cap d’estudis de l’Escola Municipal de Música de Sóller i, juntament amb el seu director Joan Vercher, persona visible d’aquesta entitat que fa vint anys que està en funcionament, però que travessa la crisi més greu de la seva existència.

Pregunta.- Quina és la situació de l’Escola de Música?
Resposta.- Travessam una crisi molt greu i no sé com en sortirem.

P.- Anem per parts. D’on arranca la problemàtica d’índole econòmica?
R.- Prové del plec de clàusules que es va utilitzar per adjudicar l’Escola de Música en la seva nova etapa. Durant l’estiu no es va presentar ningú al concurs que va convocar l’Ajuntament, ni tan sols nosaltres, perquè era evident que no sortia a compte. El preu de l’hora dels professors era molt baix, la banda de música no sortia per enlloc i el sou del director, del cap d’estudis i del director de la banda no estaven prevists.

P.- Per què era ser així?
R.- Perquè segurament varen fer un copiar i aferrar d’altres escoles de música d’altres pobles, però amb unes circumstàncies diferents. Moltes vegades el director de l’escola de música és un treballador municipal i per això no figura ni se li preveu un sou. Es varen fer un embolic.

P.- Però al final, vostès es presentaren.
R.- En quedar desert el concurs, l’Ajuntament va convocar vuit empreses del ram, però tampoc cap d’elles va estar interessada en dur l’Escola de Música. Aleshores nosaltres ens decidírem a tirar-la endavant.

P.- Amb aquell mateix plec de clàusules?
R.- Sí, però en una reunió amb el batle i el regidor de Cultura ens varen assegurar que aquests problemes que he esmentat quedarien resolts, així com altres mancances relatives a la infraestructura de les Escolàpies, on està ubicada l’Escola.

P.- I quina és la situació actual?
R.- Abans de començar el curs la sala d’assaig de la banda de música de la planta baixa ja va desaparèixer perquè en el seu lloc s’hi ha ubicat l’arxiu municipal. També va desaparèixer l’aula 6 del primer pis perquè tomaren la paret per engrandir una zona de pas, que s’ha convertit en sala de percussió. Això vol dir que el piano d’aquella aula ens ha quedat al passadís i no el podem fer servir. A mi em sembla perfecte que donin espai per a l’arxiu, però no que no donin solució a la banda de música pel que fa a un lloc per assajar.

P.- Aleshores, la banda no té ara un lloc estable per assajar.
R.- No només això. La sala de la banda també era utilitzada per la banda jove, els alumnes de percussió i per a les classes de col·lectiva de coral i del grup de corda, que ara han d’assajar en aquest passadís. Ens varen prometre la demolició d’unes aules per habilitar una sala de banda prou gran al primer pis, però això no s’ha fet. I cada vegada que hi ha classe de percussió, coral o corda, les altres aules de la planta pateixen pel soroll que fan al passadís.

P.- I és possible que la banda assagi al primer pis?
R.- Home. El que passarà és que cada vegada que hi hagi un concert tendrem un problema molt important per transportar amb seguretat els instruments. La solució que ens va donar l’Ajuntament és que cada vegada es llogàs un elevador i treure els instruments més voluminosos per la finestra, però hi ha els ferros del balcó i altres problemes que fan dubtar de la viabilitat d’aquesta idea. També ens havien dit que podríem assajar a la Capella, però de moment no ens ho han autoritzat. Amb aquest nou emplaçament es necessita un muntacàrregues fixe per assajar a la primera planta.

P.- També hi ha problemes administratius?
R.- Efectivament. Les classes arrancaren aquest curs amb retard el 17 de novembre i d’aleshores ençà no hem aconseguit cobrar cap factura de l’Ajuntament. Sempre ens les tornen, després de molts dies, amb l’ordre de rectificar-les.

P.- Això vol dir que els professors no han cobrat?
R.- L’empresa Vercamusic els ha pagat la feina de novembre, però la de desembre i gener no, perquè no tenim prou capacitat per fer-ho. A més, hem hagut d’avançar l’IVA i els nostres autònoms.

P.- I als alumnes i pares d’alumnes, se’ls han girat les quotes?
R.- Suposo que sí. Les quotes s’emeten des de l’Ajuntament directament.

P.- Ha baixat la matrícula?
R.- L’any passat teníem 136 alumnes i ara hem passat a 51. És veritat que la pandèmia ens ha passat factura, però també la incertesa que s’ha produït i el fet d’arrancar el curs amb retard ens ha afectat. Com també que alguns alumnes s’han apuntat a classes particulars.

P.- I quants professors hi ha?
R.- Ara som 12 en total. En algun moment d’aquests 20 anys d’història de la nostra Escola de Música vàrem arribar a ser 28. Ens havíem fet un nom dins Mallorca, però ara no el tenim. Enguany ens ha costat molt trobar professors, que cobren a 13 euros l’hora. L’any passat varen estar molts mesos sense cobrar i la situació és incerta.

P.- Assagen les bandes de música a altres pobles?
R.- A tots els pobles de Mallorca les bandes estan assajant: a l’aire lliure, amb distància o a fora, però ho fan. I aquí ho podríem fer a la sala que teníem abans o a fora. Però la banda continua inactiva.

P.- Quin futur té la banda?
R.- No ho sé. No sé què dir, la veritat.

P.- I l’Escola de Música?
R.- Tampoc. Per a nosaltres continuaria, però s’han de trobar solucions als problemes que tenim. A vegades tenc la sensació que hi ha algú que no vol que hi hagi Escola de Música i banda a Sóller.

P.- Qui? El regidor de Cultura?
R.- No. Es desviu per nosaltres.

P.- El batle?
R.- També mira per nosaltres. No ens demostra el contrari. Però alguna cosa hi ha . O algú que no vol que siguem nosaltres que estiguem al capdavant. És una sensació.

P.- Els problemes varen arrancar l’any passat a causa del Consorci per la Música.
R.- Sí, i a nosaltres ens lligaven amb el Consorci, però no n’érem absolutament res. A partir de gener de l’any passat els professors vàrem començar a deixar de cobrar i tot havia d’acabar amb la desaparició del Consorci, que em sembla que encara no s’ha fet.

P.- Va ser encertada la idea d’eliminar el consorci?
R.- El consorci o alguna altra figura similar pens que hauria d’haver continuat.

P.- Quines necessitats té l’Escola de Música per continuar endavant?
R.- Millorar les instal·lacions és una prioritat. Aïllar-les acústicament. Ens falta una sala de banda, i si ha de ser al primer pis farà falta un muntacàrregues. També ens havien de donar dues aules més al segon pis, i no s’ha fet. Com a mínim s’han de pagar els professors. I també s’han de millorar les condicions econòmiques perquè, com es pot entendre, l’escola i la banda no pot funcionar si el director i el cap d’estudis no cobren. Ah, i necessitam una fotocopiadora. L’Ajuntament va pagar 4.000 euros de penalització per donar de baixa la fotocopiadora que teníem i ara no en tenim. Hem d’anar a Can Det si necessitam una còpia.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a