Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   23:46
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Reportatge
13/10/2017 | 12:10
El llibre sobre les talaies
R.V.S.

El passat dissabte va tenir lloc al Castell de Bellver la presentació del llibre “Talaies de Mallorca Torres de defensa pels drets humans”, de diversos autors, editat per El Gall.

L’acte va comptar amb la presència de diverses autoritats i amb intervencions d’alguns col·laboradors. La idea d’encendre simbòlicament les torres de defensa amb pots de fum i bengales va engrescar moltíssima gent que, a la vegada, es va subscriure majoritàriament perquè el llibre fos una realitat quan se’ls va proposar rememorar aquella fita amb les millors fotografies realitzades aquella jornada. El toc d’atenció sobre la degradació del patrimoni cultural i sobre el drama actual dels refugiats fa que aquesta idea hagi estat un símbol de com es poden defensar causes nobles en un ambient festiu i agradable.

El llibre arranca a partir de la original iniciativa que va tenir lloc a principis d’any quan es va recrear un atac enemic encenent fins a 47 talaies de Mallorca i recorrent l’alarma en uns vint minuts tota la línia costanera. Va ser un acte que va implicar molta gent i que va gaudir d’una considerable repercussió en els mitjans de comunicació.

A Sóller va estar coordinat per Virgínia Forteza, que al llibre precisament relata l’experiència d’aquell dia.Volia fer-se ressò del drama que viuen les persones refugiades que s’han de llançar a la mar per intentar millorar les seves condicions de vida i el seu futur; també va ser un crit d’atenció sobre la degradació del patrimoni; i va voler ser una contribució per posar en valor la figura del metge, matemàtic, astrònom i intel.lectual Joan Binimelis, en el 400 aniversari de la seva mort. Ell va ser, precisament, qui va idear el sistema de comunicació de les torres de defensa que va permetre, ben segur, minimitzar desenes d’atacs.

El llibre proporciona, a més, informació interessant sobre toponímia, ja que els noms de les torres i les zones pròximes ajuden a conèixer un poc millor la nostra terra. També ens aporta articles erudits, de reflexió i de sentiments dels diferents grups de talaiers que aquella jornada varen viure en primera persona la original iniciativa.

Originàriament va ser un grup de professores i professors de l’IES Marratxí els que es varen proposar reivindicar una part del llegat del metge, astrònom, matemàtic i historiador manacorí Joan Binimelis: les torres de defensa que, a dia d’avui, encara sobreviuen i delimiten la costa mallorquina. 

Volien que aquella acció, a la qual posteriorment se li afegiren altres persones i col·leccius, servís per esperonar les institucions i els particulars de qui depenen aquestes edificacions a conservar-les, com a part del patrimoni històric, paisatgístic i sentimental.

D’altra banda, volgueren dotar la reivindicació patrimonial d’una dimensió de caràcter humanitari, atès que des de la comunitat educativa del centre manté un ferm compromís amb la transmissió i la defensa del caràcter universal i inalienable dels Drets Humans. Per això a cada torre es llegí un manifest.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a