Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   17:14
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Reportatge
10/01/2020 | 08:49
Un 2019 salvat per la tardor
G.M.

L’any 2019 ha tengut dues cares ben diferenciades, tot i que passarà a la història de la meteorologia com un any amb un resum definitiu de normalitat. I és que durant els vuit primers mesos de l’any el registre de precipitacions tan sols es va elevar fins als tímids 128’9 litres, una xifra dramàtica que feia pensar que 2019 podia convertir-se fàcilment en el més sec en dècades. Emperò el gir es va produir a partir de setembre, justament el primer dia d’escola, i d’aleshores i fins al 31 de desembre es varen precipitar 650’7 litres més que han deixat el darrer any de la dècada dins la normalitat.

Són les xifres que ha proporcionat l’observador meteorològic Joan Puigserver, que des de l’any 1986 anota cada dia en les seves llibretes les dades relatives a temperatura, pluja, vent, neu, humitat i altres variables que remet a l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i que són tengudes en compte per als seus balanços i prediccions.

Amb 779’6 litres de pluja registrats a Sa Vinyassa, l’any 2019 es situa lleugerament per davall la mitjana d’aquests 34 anys, que és de 831’1 litres. Cal tenir en compte que l’any anterior, el 2018, va ser un any de rècord pel que fa a precipitacions amb uns excepcionals 1.348’4 litres. Aquesta va ser la causa per la qual les fonts i els conreus varen poder resistir una prolongada sequera de vuit mesos sense cap saó, fins que dia 10 de setembre va arribar l’esclafit de la pluja.

I per esclafit, el que es va produir la nit del 3 al 4 de desembre, quan Puigserver va registrar a Sa Vinyassa un total de 191 litres en dotze hores ininterrompudes de pluja. Ha estat la vegada que, amb aquest lapse de temps, s’ha registrat una quantitat major de pluja.

El canvi climàtic

D’altra banda, Puigserver constata que d’abans de l’any 2000 tan sols té registrades quatre ocasions en les quals en 24 hores s’havien superat precipitacions amb valors superiors als 100 litres per metre quadrat. En canvi, de l’any 2000 al 2019 ja en duu d’anotades catorze. La concentració de la pluja en episodis torrencials és la manera com es constata el canvi climàtic a la nostra àrea, segons explica Puigserver. Això duu a pensar que la tendència és que es produeixin més sovint nits com la del 3 de desembre passat, en la qual es passa, en unes poques hores, de tenir un torrent pràcticament sense cabal a un desbordament.

De fet, aquest anormal 2019 s’acomiadava amb tan sols 63 dies de pluja (l’any passat havien estat 120), un registre considerablement baix que constata la concentració de les precipitacions.

L’observació de la temperatura també deixa dades interessants de cara a l’evolució dels registres. A Sa Vinyassa s’ha constatat un agument de la temperatura de 0’7 graus centígrads al llarg d’aquest darrer terç de segle. Curiosament l’augment de la temperatura no es produeix durant els mesos d’hivern, quan els registres es mantenen molt similars als de fa algunes dècades, sinó que es concentra durant l’estiu.

D’aquesta manera, i això ha succeït durant 2019, es produeixen més onades de calor que duren algunes jornades consecutives o que el mercuri sobrepassi els 40 graus. Això va succeir a Sóller en dues ocasions: el 26 de juny i també el 7 de juliol, amb una punta de 40’2 graus. A l’hivern en dues ocasions es varen registrar temperatures negatives: el 3 i el 6 de febrer es varen assolir -0’4 graus centígrads de mínima.

Amb tot, els 17’85 graus centígrads de mitjana de temperatura situen l’any en la mateixa tònica que l’any passat i una mica per damunt dels promitjos de Sa Vinyassa, que és de 17’3 graus al llarg dels anys d’observació.

És curiós el fet que el juliol va ser més càlid que l’agost o les temperatures especialment càlides en mesos com setembre o desembre, amb 24’8 graus, per exemple, el dia 20 de desembre passat.

El 2019 no serà recordat per haver estat un any de neu. Tan sols en dues ocasions es va poder observar neu aferrada als cims de l’entorn de Sóller. Va ser el 9 de gener, amb un polsim per damunt els 800 metres d’altura, i el 22 de gener, amb una ensalgada a partir dels 1.200.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a