Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 2 de març de 2021   |   20:51
 
Enquesta  
Creus que tornarà el peatge al Túnel de Sóller?


No
 
Entrevista
06/09/2019 | 10:06
Francesc Marroig:
“El poble ara està més net que abans”
J.V.

Francesc Marroig viu aquests dies per primera vegada les festes de Fornalutx com a batle. En aquesta entrevista ens fa un petit balanç dels seus primers mesos al capdavant de l’Ajuntament i ens parla dels projectes que té entre mans.

Pregunta.- Fa pràcticament tres mesos que és el batle de Fornalutx. Què va sentir en el moment de rebre la vara per primera vegada?
Resposta.- Vaig sentir molt d’orgull i molta felicitat. Ser batle és la il.lusió de moltes persones que entren a formar part de l’Ajuntament. Va ser molt emocionant.

P.- Quina va ser la primera decisió que va adoptar?
R.- El primer que vaig fer va ser xerrar amb tot el personal de l’Ajuntament. Ells són la base fonamental perquè un ajuntament vagi bé. Vaig conèixer quina feina feia cada un i els vaig animar. Jo vull un equip on tots vagin junts i facin feina amb gust i amb ganes. I sobretot per al poble, perquè el poble sempre és el primer.

P.- Com ha trobat l’Ajuntament?
R.- L’Ajuntament el vaig trobar bé. Avui per avui hem de seguir una continuïtat del que hi havia amb uns petits canvis. Hem estudiat la situació i a partir de l’any que ve podrien haver-hi canvis perquè tot sempre és millorable.

P.- Quins canvis ja ha percebut el ciutadà respecte la legislatura anterior?
R.- Ja m’han donat l’enhorabona perquè el poble està més net que abans. Tothom veu que ara hi ha més coordinació. Tenim una agranadora que molta gent no sabia que existia. I ara la utilitzam dues o tres vegades per setmana.

P.- Què necessita Fornalutx amb major urgència?
R.- Una necessitat molt important està relacionada amb la xarxa de distribució d’aigua potable, on sovint hi ha rompudes i que està plena de calç. I subsanar tota aquesta situació és un projecte de molta envergadura. Hem de tenir en compte que si seguim la tendència de poques pluges i, a més tenim pèrdues, estam en una situació molt preocupant.

P.- Quin serà el projecte estrella de la legislatura?
R.- Si tot va bé, i la conselleria d’Educació no ens enganya, serà la construcció d’una escola nova. La que tenim és obsoleta, hi ha humitat i està molt malament.

P.- On s’edificaria la nova escola?
R.- Allà mateix. Si poguéssim fer dues alçades i que els baixos poguessin emprar-se com a pati, seria ideal. A dia d’avui si no hi hagués les pistes, allà no hi hauria cap espai per jugar els nins.
P.- Es preveu alguna intervenció en matèria d’aparcaments?
R.- Sí. Per a nosaltres és urgent trobar uns terrenys per fer un nou aparcament. Jo ja he tengut un primer contacte amb un propietari per disposar d’un terreny de 3.000 metres quadrats i poder fer-hi un aparcament públic.

P.- Ha passat pena aquest estiu per garantir el subministrament d’aigua a la població?
R.- Sempre m’ha preocupat molt el tema de l’aigua. El primer dia del mandat vaig demanar com estava el dipòsit i estava bastant buit. Per jo això era una manca de responsabilitat perquè estàvem a 17 de juny i estàvem en un any que no havia plogut. Automàticament vaig activar la bomba de Sa Costera i el nivell es va anar recuperant. La segona decisió fou solucionar un problema d’un establiment turístic que tenia un greu problema de consum d’aigua i que es va aconseguir subsanar.

P.- I com està actualment la situació dels dipòsits?
R.- Per sort no hem hagut d’aplicar restriccions. Avui per avui, estant ja a setembre, el dipòsit gran està quasi ple. Per tant, la situació està controlada, tot i que seguim demanant als veïnats que no malgastin l’aigua.

P.- Quines intencions té l’Ajuntament respecte el casal de Can Xoroi?
R.- Volem potenciar aquestes instal.lacions organitzant actes culturals i treient-li algun profit. Creiem que és un casal que està mal organitzat. Crec que si aconseguíssim un consens entre tots els regidors podríem aconseguir traslladar-hi la seu de l’Ajuntament, ja que l’actual s’ha quedat petita. Així, a Can Xoroi es podrien unificar molts departaments.

P.- Aquesta propera tardor ha de començar la reforma de la Plaça, en què consistirà aquest projecte?
R.- Tenim previst que les obres comencin la darrera setmana de setembre i s’allarguin durant tot el mes de novembre. Llevarem l’enrajolat i s’hi posarà un nou empedrat. Aprofitarem el projecte perquè la plaça arribi fins a les cantonades dels edificis i fins a l’espai per on passen els cotxes. Així la plaça serà més grossa.

P.- Com es presenten les festes patronals?
R.- Es presenten amb molta il.lusió i ganes. Les hem hagut d’organitzar amb molt poc temps. Però amb la il.lusió de la gent que ha col.laborat ho hem suplit. De fet, vull aprofitar per agrair a totes les persones que de manera desinteressada han col.laborat en l’organització de les festes.

P.- Ha trobat algun problema per poder celebrar la Baixada del Bou?
R.- No. Disposam de tots els papers i totes les autoritzacions necessàries perquè es pugui celebrar. La baixada del bou és una tradició. A l’animal no se li fa cap tipus de mal. Ell va còmode en tot moment. Volem que baixi amb tranquil.litat. Per això anirà acompanyat dels xeremiers, del grup que coordina la baixada i del pastor responsable. Arribarà a la plaça i després s’exposarà una estona al final del carrer de Sa Font. En acabar, serà traslladat a la seva finca de Campos perquè pugui descansar.

P.- Enguany s’ha decidit que l’homenatge a la vellesa sigui a partir dels 65 anys...
R.- Em vaig adonar que hi havia una sèrie de persones que no havien arribat als 65 anys. I eren fornalutxencs de tota la vida. Per quaranta ensaïmades de més vaig pensar que valia la pena avançar l’edat.

P.- Per acabar, un missatge per als fornalutxencs...
R.- Que surtin al carrer a gaudir de les festes, amb pau i amb alegria. I que deixin els problemes de cada dia a casa seva. Les festes són per passar-ho bé. Salut i molts d’anys a tots de part meva com a batle i de tota la corporació.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a