Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 20 de maig de 2024   |   19:24
 
Enquesta  
Et va parèixer bé el nou itinerari de la processó de l’Ofrena a la Mare de Déu de la Victòria?


No
 
10/07/2009 | 08:39
7 grups, 1 objectiu comú
Biel Aguareles

Sóller es prepara ja per la que serà la 29 edició de la Mostra Internacional Folklòrica que aquest any es presenta amb sis grups procedents de diferents racons del món, a banda del grup amfitrió, Aires Sollerics.

Dissabte dematí es va  estat presentar el cartell de l’edició d’aquest any que es celebrarà entre els dies 20 i 25 de juliol a Sóller i durant la qual es preveu que  els aires del Carib prenguin el ritme del carrer ja que dues de les agrupacions participants provenen d’aquesta regió americana.

Europa i Sud-Amèrica

A diferència d’altres anys, enguany Àfrica i Oceania no tendran representació, i tampoc no hi haurà cap agrupació d’Àsia Oriental. En canvi, es potencien els grups d’Amèrica Central i Llatina, enguany amb dues agrupacions, procedents de Colòmbia i Cuba. També augmenta la presència europea, ja que participaran al festival un grup bosni i un irlandès. La nota exòtica la posarà el grup de Turquia, i completarà el cartell un grup de la Comunitat Valenciana.
Els colombians estaran representats pel grup Buscajá de l’illa de Buenaventura; Cuba pel conjunt artístic Maragán de la ciutat de Camagüey; en representació d’Irlanda actuarà Bru Na Boinne, de Balbriggans; mentre que per part de Bòsnia actuarà el grup Alat de la ciutat de Trebinje. Els turcs del grup Gehem provenen d’Ankara, mentre que de la Comunitat Valenciana actuarà un grup folklòric de Quart de Poblet.

La distinció

Els organitzadors han informat que la distinció “Bartomeu Enseñat” recaurà aquest any en els Ministrils del Consell de Mallorca per ser un grup que ha estat recuperat i per  les seves músiques i balls,  que es remunten ja al segle XV.
Sa Mostra no presenta grans variacions pel que fa al programa de l’any passat, que va introduir una sèrie de novetats respecte altres anys. La inauguració es durà a terme a la plaça de la Constitució amb una demostració de tots els grups participants. A partir d’aquest dia, les revetlles es compaginaran amb tallers teòrics i pràctics que es realitzaran a Sóller així com les actuacions que portaran a terme en diferents municipis de l’illa.

La principal novetat vindrà de la potenciació de la pàgina web del festival, que serà més dinàmica i amb actualitzacions més periòdiques. Els voluntaris de Sa Mostra ja treballen en l’organització i el muntatge de la infraestructura d’aquest esdeveniment que tendrà el seu centre neuràlgic a l’institut Guillem Colom de Sóller. Durant una setmana es convertirà en un hotel que acollirà els membres de les diverses agrupacions que participaran en aquest festival de música folklòrica internacional.

Recordar també que enguany Sa Mostra passa a ser presidida per María del Carmen Gómez, lligada des de fa molts anys al festival i que fou elegida com a presidenta a la darrera assemblea de socis de l’entitat.

Els grups participants

COLÒMBIA- BUSCAJÁ.- Colòmbia és un dels països que més vegades ha participat a Sa Mostra. Buscajá és el nom de la tribu indígena que habita a l’illa Buenaventura, el primer port colombià al Pacífic. El grup es creà l’any 1982, especialitzant-se en el folk de la costa colombiana, amb música d’arrels africanes. El grup cerca el perfeccionament de la seva música i dansa, alhora que es consolida internacionalment.

VALÈNCIA - GRUP DE DANSES DE QUART DE POBLET.- La representació espanyola d’aquesta edició de Sa Mostra es va fundar l’octubre de 1978. Són 24 balladors dirigits per Antoni Gijón, 14 instrumentistes de corda i cinc cantadors. Els seus objectius són la recopilació i divulgació del folk tradicional. Realitzen sis espectacles que combinen música, danses i també vestuari tradicional que incorpora vestits, complements i joies d’home i dona dels segles XVIII i XIX. Han actuat arreu d’Europa.

IRLANDA - BRU NA BOINNE.- Aquest jove grup dirigit per Lolo Robinson és originari de Balbriggans i Drogheda, a la costa oriental a uns 50km al nord de Dublin. Les seves danses combinen els moviments moderns amb els més tradicionals, i el grup de músics fa servir xeremiers irlandeses (uileann), un petit tamborí de pell de cabra (bordan), un violí irlandès (fiddle), flautes tradicionals, xiulets i també un acordió.

BÒSNIA HERZEGOVINA - ALAT.- Fundat l’any 1956 a la ciutat de Trebinje, el grup ha viscut la desfragmentació de l’antiga Iugoslàvia i el naixement dels estats dels Balcans. Trebinje es situa a les muntanyes i és un centre artístic i cultural de tota la regió. El grup Alat forma part d’una associació que mostra el tresor cultural i tradicional del seu poble a través de la dansa, música. Tenen coreografies amb més de cent anys d’història. Han guanyat diversos premis de caire internacional amb les seves actuacions.

CUBA - CONJUNTO ARTÍSTICO MARAGÚAN.- Aquesta formació nexi a Camagüey l’any 1981, i la música i danses cubanes centraren des del primer moment els seus objectius. Pretenen donar a conèixer la seva diversitat cultural, a través de melodies urbanes i rurals, sense oblidar les arrels africanes i les influències arribades amb els fluxes migratoris. El grup ha representat Cuba a diversos festivals internacionals.

TURQUIA - GEHEM.- El grup Gehem, amb seu a la capital del país, Ankara, fou fundat l’any 1965. Sota la direcció d’Enver Keskin, el grup representa el fokl de les diferents regions del país i el seu repertori compta amb danses dels monjos dervitxos, on els dansaires giren ràpidament sobre el seu propi eix amb una mà al cel i l’altra a la terra. La seva indumentària també reflecteix el variat mosaic cultural i artístic de la zona, amb la utilització dels instruments i peces tradicionals.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a